Korskyrkan öppnar second hand-butik

Snart öppnar ytterligare en second hand-butik i Uppsala. Det är Korskyrkan som ska sälja bättre begagnat och hela vinsten går till ideella ändamål, bland annat till att hjälpa rumänska romer i deras hembyar.

Föreståndaren Lars-Åke Granath och Margareta "Maggan" Nordqvist utanför loklaen på Bergsbrunngatan.

Föreståndaren Lars-Åke Granath och Margareta "Maggan" Nordqvist utanför loklaen på Bergsbrunngatan.

Foto: Michaela Hasanovic

Uppsala2014-04-23 15:39

När UNT besöker lokalen på Bergsbrunnagatan 28, där det tidigare huserade en outlet-butik, återstår en hel del att göra innan portarna slås upp. Skyltfönstren mot gatan är täckta av brun papp och lokalen har börjat fyllas med kläder, husgeråd, serviser, böcker, lampor och andra gängse second hand-artiklar.

Därinne står Margareta Nordqvist och plockar bland de inkomna kläderna. Hon är mer känd som Maggan, drev värmestugan för hemlösa Grottan tills hon drabbades av en stroke för ett par år sedan.

– Jag brukar äta på restaurangen här intill och en dag frågade jag om jag kunde hjälpa till. Jag är ju van att jobba ideellt, säger hon.

– Och det blev jag jätteglad för. Med sin erfarenhet kommer hon säkert att hålla ett öga på oss, säger föreståndaren Lars-Åke Granath.

Margareta Nordqvist har själv drivit på den tiden Uppsalas största loppis i före detta Philpsons lokaler på Väderkvarnsgatan.

När butiken, som ska heta Ge vidare, öppnar 10 maj blir det den fjärde i samma genre bara i stråket Bergsbrunnagatan–Bolandsgatan. Totalt i Uppsala finns runt tolv second hand-butiker där vinsten går till ideella ändamål.

– Vi har gjort bedömningen att det ändå inte är överetablerat i stan, säger Lars-Åke Granath som tidigare arbetat inom dagligvarubranschen.

– Som anställd arbetade jag för att maximera vinsten åt företagets aktieägare. Nu ska jag tillsammans med Uppsalaborna maximera vinsten för att ge bort den till Uppsalas mest utsatta. Det är världens häftigaste jobb!

Anledningen till att Korskyrkan nu väljer att öppna en butik för begagnat är att man upplevt att hjälpbehovet ökat i Uppsala de senaste åren. Inte bara bland EU-migranter utan även bland människor som har sin bostad här.

Hela vinsten, efter att fasta kostnader dragits av, ska gå till ideella ändamål. 70 procent till insatser i Uppsala och 30 procent till behov utomlands. Det senare delen utgörs bland annat av stöd till en by i Rumänien varifrån den romska familj som fick tak över huvudet i Korskyrkan för ett par månader sedan kommer. UNT har tidigare berättat om det.

– Den hjälp vi ger har två perspektiv. Dels det akuta behovet och dels att hjälpa människor som kommer till Uppsala även i deras hemländer. Men där återstår frågor återstår att lösa, exempelvis hur man ska säkerställa att intäkterna kommer rätt personer till del och inte försvinner i ett svart hål, säger Lars-Åke Granath.

Transparensen är viktig, säger han. Korskyrkan är huvudman för rörelsen men Ge vidare kommer att ha egen ekonomi och eget bankkonto, och på hemsidan ska försäljningen, rörelsens kostnader, vinst och hur pengarna disponeras redovisas.

När det gäller hjälpen i Uppsala kan man tänka sig att samarbeta med bland annat Stadsmissionen och Grottan som numera drivs av Livets ord.

– Det finns ingen anledning för Korskyrkan att så att säga uppfinna hjulet igen när det redan finns väl fungerande lokala hjälporganisationer, säger Lars-Åke Granath.

Fotnot: Korskyrkan har rötter i Baptiströrelsen och är ansluten till Evangeliska frikyrkan. Korskyrkan i Uppsala har cirka 400 medlemmar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!