Klockan har slagit fem. Arbetsdagen är över för de flesta och det ekar tomt i korridorerna. Men tystnaden bryts av en svagt hummande sång. I stället för att ta bilen eller cykeln hem har ett 10-tal anställda begett sig till institutionen för landskapsplanering.
I en stor sal bland trästativ och arbetsbänkar och overheadapparater står professorer, IT-support, lokalvårdare och labbtekniker och sjunger. De står i en halvmåne, uppdelade efter olika sångstämmor, och är vända mot körledaren Klara Goedecke. I SLU:s kör kan alla anställda vara med och sjunga. Du behöver inte vara extremt musikalisk, menar av en av körmedlemmarna, Mia Gröndahl:
– Bara du älskar att skapa något tillsammans med andra. De skrattar mycket och upplever körsången som en speciell upplevelse.
SLU:s kör är en del av ett friskvårdsprojekt som startades under 2007. Forskning har visat att körsång kan vara rena hälsokuren. Stresshormonerna minskar och spänningarna släpper. Enligt studier ska även testosteronhalten öka och vara väldigt positivt för personer med orolig mage.
– Jag blir gladare, mindre stressad och det skapar bättre gemenskap mellan anställda på arbetsplatsen, säger körmedlemmen Mia Gröndahl som jobbar som webbredaktör på SLU.
Hon känner att självförtroendet har ökat sedan hon började sjunga i kören.
– Jag tror att det har att göra med att sjungandet stärker rösten och det hjälper även i vardagligt tal. Jag känner mig mer säker när jag pratar.
Samtidigt är det en bra träning och övar upp en bra och rak hållning och ger en slags utbildning i andning. Många av medlemmarna håller ständiga föreläsningar och talar inför stora grupper.
Detta är en av de bästa effekterna med körsång, tycker Magnus Torssell som arbetar med pedagogisk utveckling på SLU och sjunger i kören.
– I kören lär man sig att andas med magen. För mig har det varit en jättebra träning eftersom jag pratar mycket i telefon och nu tycker jag att det blir mindre och mindre ansträngande för rösten.
I kören sjungs allt mellan himmel och jord. Klassisk musik blandas med toner av italienska medeltidsvisor. Men övningarna rymmer också traditionella svenska sommarsånger.
Tisdagens övningstillfälle inleds med uppvärmning. Medlemmarna sträcker ut ben och armar. Sedan börjar uppsjungningen.
De 20 medlemmarna träffas varje tisdag på universitet för att sjunga ut. Visst kan det ibland kännas lite tungt att behöva stanna kvar på universitetet när arbetsdagen är över.
Men när man väl kommer igång och sjunger ångrar man sig inte en sekund.
– Jag kan även känna mig stressad att hinna komma i tid eftersom jag ofta jobbar över. Men när jag sedan står där och sjunger är det som om alla sådana tankar försvinner. Jag ser det som en belöning efter en hektisk arbetsdag. När övningen är över känner jag mig mycket mer avslappnad.
Både han och Mia Gröndahl upplever det både enklare och roligare att vara med i en mindre kör. Då kan körledaren se till varje medlems behov.
– Jag var tidigare med i Caroline af Ugglas kör, Kör för alla, men det kändes lite för ostrukturellt. SLU:s kör är mer seriöst och vår nuvarande körledare mer noggrann i det hon gör.
Tisdagens körövning är den sista som körledaren Klara Goedecke är med. Nu måste kören hitta någon ny. Det känns väldigt tråkigt att hon ska sluta, tycker medlemmarna i kören. Det är tack vare hennes positiva och glada attityd som har gjort körövningarna så roliga.
Mia Gröndahl är orolig för att det ska vara problem med att ersätta henne.