Han kom tillbaka till Sverige i måndags och pustar just nu ut i Alingsås. I höst återupptar han studierna på sjuksköterskeprogrammet vid Uppsala universitet varifrån han tog ett sabbatsår inför höstterminen 2015. Det senaste tio mpånaderna har han och vännen Jonathan Ljungqvist ägnat sig åt minst sagt strapatsrika resor.
– Lite sliten är jag förstås. Både jag och Jonathan fick ont i benhinnorna, troligen på grund av de grovkorniga asfaltsvägarna i Australien, berättar han.
De 400 milen från Sydney till Perth tog totalt 82 dagar på rullskidor. Det blev några vilo- och sjukdagar, men i snitt körde de omkring åtta mil dagligen dragande på varsin kärra med 50 kilo packning.
– Andra halvan ökade vi takten och klämde de sista 200 milen på 19 dagar, säger Marcus, som passade på att fira sin 25-årsdag mitt ute i den australiska öknen.
Temat för de tre kraftprov som duon gjort sedan i juni i fjol har varit att ge sig in i det okända.
– Jag hade bara paddlat kajak ett par gånger innan färden till Svarta havet. Indien hade jag aldrig besökt, och rullskidor var en ny bekantskap när färden över Australien började, säger Marcus Aspsjö.
Idén att göra de tre äventyrsresorna under ett och samma år föddes när Marcus och Jonathan cyklade från Sverige till Tanzania för tre år sedan. Förutom att få uppleva äventyret har ett av syftena varit att samla in pengar till välgörenhetsorganisationen Hand in hand, något som gjorts både via sociala medier och längs vägkanten under resorna. Respengar har de lyckats spara ihop själva plus att sponsorer ställt upp med utrustning.
Några dagar efter midsommar i fjol inleddes kajakfärden med en vådlig paddling över Östersjön där det gällde att se upp för lastfartyg och färjor. Sedan gick färden via floder och kanaler till Svarta havet där duon tvingades avsluta färden i Varna i Bulgarien, 40 mil från slutmålet Istanbul.
– Det var storm på Svarta havet så vi kunde inte göra annat än avbryta. Men vi ska ta oss till Bulgarien igen och paddla ned till Istanbul så fort det är möjligt, säger Marcus.
Under höstens fotvandring i Indien deltog även kompisen Lasse Jingfors. I Indien fick de tre svenskarna bland annat tillfälle att besöka barnhem som stöttas av Hand in hand och där barn får hjälp att ta sig ur slavarbete.
Men nu blir det inga flera strapatser på ett tag med undantag för den sista delen av paddlingen. Det yviga skägget som Marcus odlade i Australien är borta.
– Men jag har fortfarande nån sorts kliande fantomskägg som jag drar i, skrattar han.
Farliga eller hotfulla situationer har Marcus och hans reskamrater i stort sett sluppit. Värst var att samsas med stora fartyg på Östersjön och långtradare på vägarna i Australien.
Att det blir fler extrema äventyrsresor i framtiden är därför mycket troligt, uppger han.
– Vi har flera idéer, men det är inget jag kan berätta om nu.