Korruption förekommer i Uppsala kommun
Risken för korruption i Uppsala kommun är stor. Politiker och högre tjänstemän får ofta erbjudanden av tveksam natur och regelverket uppfattas som otydligt. Det hävdar Christoffer Brorsson, som har skrivit en uppsats i ämnet vid Statsvetenskapliga institutionen på Uppsala universitet.
— Åtta av tolv utfrågade att de händer att personer inom kommunen får erbjudanden av tveksam natur. Fem av dem uppgav att de själva hade fått sådana erbjudanden, säger Christoffer Brorsson.
En person i undersökningen medgav till och med att han i början på 90-talet åkte på en bjudresa till Polen bekostad av en byggherre. I uppsatsen framgår att personen var medveten om att det var fel:
"Det skämdes jag lite för men det var väldigt trevligt, men det var inte korrekt att göra det. Och jag kände nog det också men jag tänkte: 'Nä, jag skiter i det. Det ska bli kul'."
— Mot bakgrund av de svar jag fick av intervjupersonerna är jag övertygad om att det förekommer korruption i Uppsala kommun, säger Christoffer Brorsson.
Bo Elfström, inköpschef Uppsala kommun, tror liksom Brorsson att det förekommer en korruption på någon nivå i kommunen.
— Jag skulle bli förvånad om det inte förekom korruption alls i kommunen. Vi har många anställda som har rätt att köpa in varor och det vore märkligt om inte någon föll för frestelsen. Men hur allvarlig och omfattande korruptionen är kan jag inte bedöma, säger Bo Elfström till UNT.
Flera av dem som intervjuades i uppsatsen anser att regelverket är otydligt, det är svårt att avgöra var gränserna går för en muta.
Lena Hartwig (s), kommunstyrelsens ordförande, anser dock att slutsatserna i uppsatsen är helt felaktiga.
— Risken för korruption i Uppsala kommun är minimal, säger Lena Hartwig.
— De flesta som får erbjudanden avböjer av rädsla för att det ska uppfattas som mutor, trots att de kanske inte borde göra det. På många av de tillställningar som näringslivet ordnar knyter man kontakter som är nödvändiga att ha som politiker.
— Det är inte mycket pengar det handlar om, och det är ingenting som påverkar beslutsfattandet. Jag fick två pocketböcker inför sommaren och i julas fick jag en chokladkartong, säger Lena Hartwig.
Kommunalrådet Gunnar Hedberg (m) har inte heller upplevt något situation där han har känt tveksamhet. Han tror att korruptionen var större förr i tiden.
— Det betyder inte att korruption inte förekommer i dag. Kommunen har en mångfacetterad verksamhet med många anställda, det är bra att man håller ögonen på den här frågan, säger Gunnar Hedberg.
En sätt att minska den risken är att upprätta ramavtal, eftersom det innebär att kommunen hela tiden gör sina inköp från en och samma leverantör. Men en intern utredning på kommunen har visat att många inköpsansvariga väljer att gå utanför ramavtalet.
— Det var ganska stora avvikelser, men det behöver inte betyda att det finns en omfattande korruption. Det betyder bara att risken för korruption ökar, säger Gunnar Hedberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!