Nu flyttar rikskända Folke Bernadotte

Folke Bernadotte regionhabilitering ska flyttas in till barnsjukhuset – lokaler som blir avsevärt trängre. Personal och föräldrar ser med oro på hur verksamheten förändras.

I dagens byggnad finns gott om utrymme: vilrum, kök, dagrum med spel, lekplats utomhus, flera besöksrum, träningslokaler – och långa korridorer. Här kan Kornelia Pettersson, 13, träna på att gå med rullator.

I dagens byggnad finns gott om utrymme: vilrum, kök, dagrum med spel, lekplats utomhus, flera besöksrum, träningslokaler – och långa korridorer. Här kan Kornelia Pettersson, 13, träna på att gå med rullator.

Foto: Johanna Färlin

Uppsala2023-03-23 12:00

Kornelia Pettersson föddes för tidigt efter en problematisk förlossning, med en cp-skada som följd. I dag är hon en glad 13-åring som älskar hästar, men är på flera sätt påverkad i sin vardag. Utöver sin cp-skada har hon epilepsi, astma och en hjärnsynskada. "Bråkiga ben", spasticitet, gör att hon har svårt att gå.

Tillsammans med mamma Kristin och pappa Robert har hon åkt hela vägen från Ronneby i Blekinge till Folke Bernadotte regionhabilitering i Uppsala. Verksamheten, som grundades 1962, är rikskänd. Hit kommer barn från hela landet för att få hjälp att leva ett aktivt liv.

undefined
Kornelia Pettersson,13, föddes med en cp-skada. Hon är den sista patienten som tas emot i Folke Bernadottes gamla lokaler på Kvarngärdet.

Verksamheten specialiserar sig bland annat på barn med hjärnskador och tar ofta emot bara en patient i taget. Under en intensiv period – två veckor i Kornelias fall – får familjen träffa allt från arbetsterapeuter till speciallärare.

– Det är fantastiskt, ett otroligt komplement till vår hemmahabilitering. Här får vi hjälp med både nya hjälpmedel, medicinering, träning och utredningar, säger mamma Kristin Pettersson.

undefined
Kornelia har under det här besöket fått en ny arbetsstol som är anpassad efter henne och gör det bekvämare och enklare att sitta och jobba framför skoldatorn.

Men Kornelias familj är den sista som vistas i lokalerna. Sista mars stängs nämligen dörrarna på Kungsgärdet, och Folke Bernadotte flyttar in på Akademiska barnsjukhuset.

Syftet är att effektivisera arbetet genom att slå ihop flera olika specialistteam, förklarar barnsjukhusets chef Klas Ekström. Rehabilitering, kommunikation och neuropedagogik ska nu samlas under namnet Folke Bernadotte neurorehabiliteringsteam. 

undefined
Arkivbild. Folke Bernadotte regionhabilitering är en del av Akademiska sjukhuset men har hittills legat i en egen byggnad på Kungsgärdet. Den sista mars går flytten in till barnsjukhuset.

Enligt Klas Ekström kommer man nu kunna erbjuda kurator till alla patienter, vilket inte finns på Kungsgärdet. Och så ska större fokus ligga på att erbjuda rehabilitering än på utredning. Det menar han har varit en önskemål från andra regioner, efter att "deras" barn varit på utredning i Uppsala.

– Folke Bernadotte har varit duktiga på att beskriva barnens bekymmer och föreslå åtgärder. Det har varit svårt för hemregionerna att möta de åtgärdsförslagen.

undefined
"Det kommer bli trängre, det är korrekt, även om det blir betydligt bättre än vi vågat hoppas på. Det blir en fråga om att lära sig arbeta på ett annat sätt", säger Klas Ekström, chef för Akademiska barnsjukhuset.

Men anledningen stavas också sparkrav:

– Region Uppsala har alltid krav på att antingen skapa större intäkter eller minska kostnader. I dag betalar vi för cirka 50 kvadratmeter yta per anställd på Folke Bernadotte, det är en oerhört hög kostnad.

undefined
I dagens byggnad finns gott om utrymme: vilrum, kök, dagrum med spel, lekplats utomhus, flera besöksrum, träningslokaler – och långa korridorer. Här kan Kornelia Pettersson, 13, träna på att gå med rullator.

De nya lokalerna blir avsevärt trängre. Och man kan inte bortse från lokalernas betydelse för Folke Bernadottes verksamhet, säger Kristin Pettersson. Nu vet de inte om de kommer att fortsätta åka till Uppsala med Kornelia, eftersom de är osäkra på om alla hennes hjälpmedel – rullstolen, rullatorn och ståstolen – kommer att få plats.

– Det är bedrövligt att de drar ner på en redan utsatt grupp och en verksamhet som är känd i hela Sverige, säger Kristin Pettersson.

undefined
Kristin Pettersson, mamma till Kornelia, oroas över flytten. Hittills har det varit värt att åka hela vägen till Uppsala från Ronneby – nu är hon inte säker längre.

Arbetsterapeuten Annette Sondell och specialpedagogen Ann Butler Nordkvist har jobbat på Folke Bernadotte i över 30 år, och befarar att den nära kontakten mellan patienter och personalen ska gå förlorad. 

undefined
Ann Butler Nordkvist är rädd att kunskap ska gå förlorad i arbetet med att effektivisera verksamheten.

Att verksamheten effektiviseras riskerar dessutom att hindra kunskapsutvecklingen, tror Ann Butler Nordkvist.

– Nu blir det så rationellt så jag är rädd att man tappar kunskap, säger hon.

– Det här är ett besparingskrav som slår väldigt hårt mot oss och de här barnen, säger Annette Sondell.

undefined
Annette Sondell, arbetsterapeut, har jobbat på Folke Bernadotte i 30 år.

Klas Ekström kan förstå oron.

– Det här är mycket erfarna medarbetare med lång och gedigen erfarenhet, som har jobbat på det här sättet under många år. Men vi ska självklart ta tillvara deras kunnande.

Folke Bernadotte

I Sverige finns två större institutioner för barnhabilitering: Bräcke Östergård i Göteborg och Folke Bernadotte i Uppsala.

Folke Bernadottehemmet grundades 1962, med hjälp av pengar från en insamling i Folke Bernadottes minne. Sedan 2008 har verksamheten huserat i byggnaden på Kungsgärdet i Uppsala.

Här tas barn med exempelvis cp-skada eller förvärvade hjärn- och ryggmärgsskador emot. Här utreds de kring allt från medicinering till hjälpmedel och får hjälp att göra anpassningar efter sina behov.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!