Kor hölls omjölkade på Uppsalaslakteri

Allt för många djur stallas över natt och blir inte mjölkade på slakterierna. Nyligen blev 21 kor på Uppsalaslakteriet inte mjölkade vilket är ett brott mot djurskyddsförordningen.

Uppsala2004-09-28 00:00
Användningen av så kallade koburar är dock inte förbjuden. Åklagare i Uppsala utreder ett fall där ett djur avled i samband med uppställning på Swedish Meats slakteri.
Djurskyddsmyndigheten i Skara anser att slakterierna avsevärt bör förbättra logistiken för att undvika att djur stallas över natt och därmed inte mjölkas. Lagen säger att kor ska mjölkas var tolfte timme från senaste mjölkningstillfället.
Flera anmälningar har gjorts mot Swedish Meats eftersom höglakterande djur inte mjölkats då de stallats över natt. Den senaste anmälan gjordes i augusti då Livsmedelsverkets besiktningsveterinärer vid slakteriet på morgonen upptäckte att 21 höglakterande kor inte mjölkats trots att de stallats över natt. Händelsen bedömdes som allvarlig.

Stadsveterinären avvaktar
Claes Kihlberg, stadsveterinär i Uppsala kommun tänker dock inte vidtaga någon åtgärd för misstänkt djurplågeri mot slakteriet, trots att liknande incidenter inträffat vid flera tillfällen. Senast i början av året gjordes två anmälningar om bristande mjölkning.
— Jag har varit på två möten efter den senaste anmälan. Nu är det nya människor från Livsmedelsverket som arbetar på slakteriet och därför väntar jag med att göra något, säger Claes Kihlberg.

UNT: Men slakteriledningen som är ansvarig för att mjölkning utförs är ju densamma?
- Slakteriet har i alla fall infört nya rutiner och har möte en gång i veckan. Jag vill att rutinerna ska få en chans. Blir det fel fler gånger är jag beredd att vidtaga åtgärder, säger Claes Kihlberg.
Han vill dock inte säga om det blir polisanmälan nästa gång reglerna inte följs.
Platschefen vid Uppsalaslakteriet Kenny Thor:
- Vi kände inte till att de här djuren skulle komma till slakt. Nu har slakteriet har beslutat att alla nötkreatur som kommer in för slakt ska anlända före klockan 14. Om djuren kommer senare ska slakten hållas öppen. Det som hände senast ska inte få hända igen.
I ett skriftligt meddelande från Swedish Meats till alla transportörer som kör till Uppsalaslakteriet heter det också att " vi har inte råd att misslyckas med rutinerna avseende lakterande kor så vi måste alla hjälpas åt så att vi slipper fler anmälningar och tidningsrubriker".

Tillbakavisas
Måndagens uppgifter i media om att förbjudna uppstallningssystem används på slakterierna tillbakavisas av Djurskyddsmyndigheten, liksom att systemet har beviljats dispens av jordbruksmyndigheter.
- Uddevallasystemet är tillåtet att använda även under natten om det sköts. 2001 kom en ny föreskrift om hur djur ska hanteras i samband med slakt. Den gamla föreskriften omfattades av en dom i kammarrätten. Men den domen är inte relevant längre, säger Lotta Berg, veterinärinspektör vid Djurskyddsmyndigheten.
Lotta Berg menar att Uddevallasystemet har fördelar jämfört lösdrift av djur i slakteriet.
— När burarna kom sågs de som en förbättring eftersom djuren stressades mindre. Djuren kan också lättare skada sig själva, och andra djur i lösdrift. Men slakterierna måste se över logistiken och rutinerna för att undvika att djur står över natten på slakterierna. Problemen med mjölkningen är alltför många. Detta är inte acceptabelt.

Ska ha strö
Oavsett om djuren står i burar eller finns i lösdrift ska de ha strö. Burarna ska vara så stora att djuren kan lägga sig ned utan något hinder.
- Kommunernas djurskyddsinspektörer måste förelägga om viten om slakterierna inte sköter sig. Räcker inte en tillsägelse är det vite som gäller. Det är inte acceptabelt att bryta mot lagen, säger Lotta Berg.
I början av året avled ett djur på Uppsalaslakteriet. En besiktningsveterinär hävdade att djuret trampats ihjäl eftersom inga mellanväggar i burarna var neddragna.
Händelsen utreds av åklagare och ytterligare förhör ska göras, säger Staffan Edlund, vid åklagarkammaren i Uppsala.
Nästan varje natt står djur på slakteriet i Uppsala i väntan på slakt, säger Henrik Björnfot, Livsmedelsverkets överveterinär vid Uppsalaslakteriet.
— Men jag ser inte att det är något större problem om djuren står över natt om de mjölkas. Djuren har gott om plats i boxarna, säger Henrik Björnfot.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om