Poliser välkomnar gripande av utpekad toppkriminell

Hos den 42-åriga Uppsalabo som nyligen greps i Europol-målet hittades lyxvaror för 1,6 miljoner. Mannen har gjort utlandsresor som kostat upp till 92 000 kronor.

42-åringen betalade 81 000 kronor för en resa till Dubai där han bodde på det här hotellet.

42-åringen betalade 81 000 kronor för en resa till Dubai där han bodde på det här hotellet.

Foto: Ur polisutredningen

Uppsala2021-06-14 05:00

Som UNT nyligen rapporterat häktades en 42-årig man från Uppsala i tisdags för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott. Han misstänks även ha hanterat någon form av explosiva varor i Stenhagen våren 2021, ett brott som åklagaren rubricerar som synnerligen grovt.

42-åringen greps i Spanien tidigare i veckan i samband med Europols insats kallad operation Trojan Shield då 800 personer frihetsberövades runt om i världen. Han betecknas av poliser som en ledargestalt bland Uppsalas kriminella och poliser som UNT talat med ser med tillfredsställelse på att mannen nu är gripen.

undefined
Fotot visar en polis från den regionala insatsstyrkan som sattes in när 42-åringen skulle gripas vid ett tillslag i Uppsala 2018. Mannen har nyligen gripits igen, nu i samband med operation Trojan Shield.

– Det känns jättebra, den här personen har ju varit aktuell för oss i alla år men vi har haft svårt att komma åt honom. Den information vi har pekar mot att han är högt uppsatt i Uppsalas narkotikahierarki, säger en polis.

42-åringen och hans sambo har rört sig med mycket pengar. De har bott i en rymlig lägenhet i Uppsala och gjort en rad utlandsresor, bland annat en resa till Dubai som kostade 81 000 kronor medan en Spanienvistelse gick på 92 000 kronor. Vid en husrannsakan i bostaden konstaterade polisen att "alla lyxartiklar som fyller lägenheten tyder på att boende i lägenheten lever väl över sina taxerade inkomster".

undefined
42-åringen betalade 81 000 kronor för en resa till Dubai där han bodde på det här hotellet.

I lägenheten beslagtogs smycken, elektronik och kläder med ett beräknat nypris på sammanlagt 1,6 miljoner kronor. Mannens sambo, som misstänks för bidragsfusk på 672 000 kronor, bar vid gripandet klockor och smycken värda en halv miljon. Vid en fällande dom kan tillgångarna komma att tillfalla staten. 

42-åringen har flera gånger köpt lyxvaror vid en Chanel-butik i Stockholm. Vid ett tillfälle inhandlade han en väska för 40 250 kronor, en annan gång blev det en portmonnä för 4 050 kronor. Mannen betalade kontant och enligt säljaren var han väldigt mån om att inte bli registrerad utan köpet skulle vara anonymt. ”När han skulle betala så observerade hon (säljaren) att mannen hade en stor sedelbunt som hon uppfattade var femhundrakronorssedlar i”, står det i polisutredningen.

undefined
Väska av märket Gucci som belagtogs av polisen vid en razzia i parets bostad i Uppsala.

I bostaden i Uppsala fanns bland annat en klocka med ett nypris på 125 000 kronor som en annan person dömts för att ha tillskansat sig genom ett bedrägeri. Polisen hittade även 60 patroner till ett automatvapen av märket Kalashnikov.

Av utredningen framgår även att 42-åringen köpt en lägenhet i Spanien för cirka 1,3 miljoner.

– Om det blir aktuellt att förverka lägenheten är det i så fall Kronofogdens uppgift, kommenterar kammaråklagare Pontus Melander.

undefined
Kammaråklagare Pontus Melander har åtalat 42-åringen för bland annat penningtvättsbrott och mannens sambo för bidragsbrott.

UNT har tidigare berättat att 42-åringen åtalades i våras i ett helt annat sammanhang. Det målet gäller misstankar om att han tvättat svarta pengar på cirka två miljoner kronor, pengar som påstås komma från brottslig verksamhet. I upplägget har det enligt åklagaren ingått att han redovisat påhittade löner från olika företag för att dölja att han i själva verket saknat legala inkomster. 

undefined
I 42-åringens lägenhet beslagtog polisen 163 000 kronor i kontanter.

Ett av de företag som enligt egna uppgifter haft mannen anställd har tagit hand om ensamkommande ungdomar. En av de ansvariga i vårdbolaget säger i polisförhör att 42-åringen haft en månadslön på 65 000 kronor. Dessutom har han mottagit 6 200 kronor per månad per ungdom han haft hand om, detta för att täcka omkostnader som biobesök och andra aktiviteter med ungdomarna. 

Enligt vårdbolaget hade 42-åringen hand om fyra ungdomar 14-17 år gamla. Det innebär att han ska ha mottagit 89 000 kronor per månad. Arbetstiden har enligt företaget uppgått till "åtminstone 35 timmar per vecka".

Samma vårdbolag har betalat ut lön till ytterligare en Uppsalabo som nyligen häktats i Europol-målet, misstänkt för synnerligen grovt narkotikabrott. I hans fall rör det sig om 24 000 kronor i månaden efter skatt.

undefined
Den här klockan värd 175 000 kronor bar 42-åringens hustru när hon greps av polisen, misstänkt bland annat för att ha fuskat till sig bidrag på 672 000 kronor.

Mannen förekommer under 28 avsnitt i kriminalregistret och har tidigare dömts för bland annat grovt narkotikabrott och grov misshandel. På polisens fråga varför 42-åringen anställdes med vetskap om hans kriminella bakgrund blev svaret från vårdbolaget: "Oftast har de stökiga ungdomarna lättare att prata med tidigare kriminella och de tidigare kriminella har lättare att nå fram till den typen av ungdomar." I fjol återkallades vårdbolagets tillstånd av IVO, Inspektionen för vård och omsorg. Motiveringen var att bolagets företrädare "visat betydande ekonomisk misskötsamhet".

undefined
En rad lyxvaror hittades hos 42-åringen.

Under utredningen har det framkommit att 42-åringen fått in pengar från en rad personer varav många är kriminellt belastade. En av insättningarna kom från försäljningen av en stuga i Norrland. En tidigare brottsdömd person sålde stugan för 150 000 kronor. Pengarna överfördes till 42-åringen i Uppsala trots att denna inte hade något med huset att göra. 42-åringens förklaring är att han fick låna pengarna av den som sålde stugan.

Polisutredningen mot 42-åringen och hans sambo omfattar 5 700 sidor. I den del som gäller penningtvätt har polisen förhört ett 30-tal personer som man misstänkt varit involverade i brottet. I den del av målet som omfattar bidragsfusk kräver Försäkringskassan att paret betalar tillbaka 872 000 kronor för bostadsbidrag och underhållsstöd som de påstås ha tillskansat sig på falska grunder.

Både 42-åringen och hans sambo förnekar brott. Enligt mannen kommer en stor del av hans pengar från lån och spelvinster. 

Operation Trojan Shield

Den 42-årige Uppsalabon greps i Spanien i samband med Europols insats kallad operation Trojan Shield som offentliggjordes under den gångna veckan. Insatsen riktades mot misstänkta personer i 16 länder och har hittills resulterat i cirka 800 frihetsberövanden. 

Enligt polisen har ett tiotal Uppsalabor gripits under insatsen. Några av dem har häktats, misstänkta för grova narkotikabrott och penningtvättsbrott. Enligt polisen är fler gripanden att vänta till följd av Europols satsning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!