Koppling till terrorism väcker oro

Asterio Palima, revisor för den styrelse som efter interna strider tagit över Uppsalaföreningen Filipina, representerar en paraplyorganisation inom den väpnade revolutionära rörelsen på Filippinerna. Han sympatiserar även med den av EU terroriststämplade organisationen New Peoples Army. Detta har fått Bertil Kinnunen, s-ombudsman och ansvarig för ett samarbetsprojekt med Filippinerna, att reagera.

Uppsala2004-09-24 00:00
- Det är mycket oroväckande att odemokratiska krafter tar sig in i föreningslivet i Uppsala. Det här handlar om att bygga upp nätverk och vinna sympatier bland de filippiner som bor i Sverige, menar Bertil Kinnunen, som nyligen kom hem från ett besök på Filippinerna.
Han är huvudansvarig för ett samarbete med Akbayan, det parti som svensk socialdemokrati stöder på Filippinerna, och ansvarar för projektbidraget till Filippinerna. Våren 2003 rapporterade han till Säpo att utsatts för hot en tid efter att han avfärdat begäran från två filippiner om stöd för att New Peoples Army skulle slippa stå på EU:s terroristlista.
- Det var uppenbart att de kartlagt mig. De visste var jag bodde i Uppsala och ville att jag skulle veta det, menar Bertil Kinnunen.

Terrorstämpel
New Peoples Army (NPA) är den väpnade grenen av det maoistiska kommunistpartiet CPP och anklagas för bland annat mord på oliktänkande, utpressning och kidnappningar. NPA finns med på EU:s terrorlista. Det gör även CPP:s ledare Jose Maria Sison på grund av kopplingen till NPA. Terrorstämpeln innebär att det är förbjudet att bidra med materiellt stöd och att alla tillgångar kan frysas.

Uttrycker stöd
The National Democratic Front (NDF) är en paraplyorganisation inom den väpnade revolutionära rörelsen som har representerat CPP och NPA vid fredsförhandlingar i Norge med den filippinska regeringen. Asterio Palima, som sedan 80-talet bor i Sverige, representerar NDF och har ingått i förhandlingspanelen . När UNT talar med Asterio Palima uttrycker han sitt stöd för folkarmén NPA.
— Ett folk som förtrycks har rätt att föra en väpnad kamp. NPA är en befrielsearmé. Terroriststämpel är helt felaktig, säger han.

Tillbakavisar
Asterio Palima hävdar att NPA inte alls ägnar sig åt hot och kartläggning av politiska motståndare. Han betonar också att hans politiska engagemang inte ska genomsyra föreningen Filipina och uppger att han inte avser stöda NPA ekonomiskt.
— Det här är bara ett försök att svartmåla mig. Det är den tidigare ordföranden som är odemokratisk, eftersom hon vägrar stiga åt sidan. Det råder faktiskt åsiktsfrihet i Sverige. Jag ska hjälpa Filipina med demokratifrågor, säger Palima.

Partipolitiskt obundna
Striden om föreningen Filipina tog sin början för cirka ett år sedan när den dåvarande ordföranden Merose Brual vägrade att avgå, eftersom hon ansåg att det medlemsmöte som avsatt henne inte gått korrekt till. Den styrelse där Asterio Palimas är revisor fick dock stöd av Uppsala kommuns föreningsråd, som ansåg att medlemsmötet följt stadgarna. Staffan Lundqvist, ordförande i föreningsrådet, säger att han inte känt till Palimas politiska engagemang.
— Vi har tagit till oss den nya informationen. Vi ska vara partipolitiskt obundna och kollar givetvis inte upp medlemmar i förväg. Samtidigt sade vi nej när Sverigedemokraterna ville bli medlem i föreningsrådet. Det är klart att vi måste står för vissa demokratiska värderingar.
- Det viktiga nu är att hitta en lösning för de medlemmar i Filipina som vill arbeta med vanlig föreningsverksamhet.

Förstört rykte
Ordföranden för den nya styrelsen , Eva Savazzi, säger till UNT att hon inte är närmare insatt i Asterio Palimas politiska engagemang.
—Det är inget vi har diskuterat.
Enligt henne ägnar sig föreningen i dag främst åt att anordna studiecirklar. Tidigare arbetade Filipina med att hjälpa filippinska kvinnor som utnyttjats och misshandlats efter giftermål med svenska män. Det arbetet har Merose Brual och de medlemmar som stöder henne fortsatt att bedriva. De har även fortsatt att kalla sig Filipina, men är bekymrade över den situation som uppstått.
- För oss är det olyckligt att namnet Filipina har kommit att förknippas med NPA. Vi reser hem till Filippinerna emellanåt och är rädda att få problem. Dessutom har situationen till viss del förstört Filipinas rykte, anser Merose Brual.

Fakta
Förhandlingar mellan filippinska regeringen och företrädare för det maoistiska kommunistpartiet CPP ledde 1998 till en överenskommelse om att respektera de mänskliga rättigheterna. Under 1990-talet har stödet för partiets militära gren New Peoples Army (NPA) minskat kraftigt. NPA och Filippinernas regering enades i början av 2004 om att hålla nya fredssamtal. Konflikten har krävt uppskattningsvis 40 000 dödsoffer, huvudsakligen civila. NPA beräknas ha 9 000 beväpnade medlemmar.
Källa: Utrikespolitiska institutet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!