Tusentals bubbelflaskor ska hällas ut på Stockholms nation

På Drottninggatan står en lastbil fylld med prosecco under tisdagen. Sammanlagt 6 500 flaskor ska lastas in på Stockholms nation inför champagnegaloppen.

"Det är euforiskt och riktigt kul", säger Johannes Tagesson om champagnegaloppen.

"Det är euforiskt och riktigt kul", säger Johannes Tagesson om champagnegaloppen.

Foto: Alexzandra Persson

Uppsala2024-04-23 18:43

– Vi köpte in extra mycket i år, för det var något år som vi låg runt smärtgränsen i bubbelmängd, säger nationens förste kurator Johannes Tagesson.

I år firar nationens champagnegalopp 50-årsjubileum. På den tiden kunde man springa direkt från Carolinabacken och in på nationen, men i dag ser traditionen annorlunda ut.

En av anledningarna är att antalet galopp-sugna studenter ökat så otroligt mycket sedan dess, menar Johannes Tagesson. Därför kan man i dag behöva köa i timmar.

undefined
Många brukar dra på sig ponchos för att skydda mot chapangestänk. Arkivbild från champagnegaloppen 2022.

Förra året köades det utanför Stockholms nation i över ett dygn mitt under ett snöoväder. I år såg man dock till att korta kötiden till runt 16 timmar.

– Vi var lite hårdare i år och skickade hem de som kom tidigt. Ju tidigare folk kommer desto tidigare kommer alla andra, det blir en tråkig snöbollseffekt, säger han.

undefined
Här får man läsa skylten för att undvika bubbel-trubbel.

På sista april kommer nationens uteplats att fyllas med musik, fest och bubbel.

– Man köper champagnebiljetter på plats så att man lätt kan plocka ut sina flaskor. Eller det är ju inte champagne egentligen, utan billigt bubbel. Det mesta åker ju ut på marken.

Förra året hade han själv på sig galonjacka, då det blir riktigt blött när bubblet sprutas runt.

undefined
Stockholms nation gör sig redo för champagnegaloppen.

– Det fina med champagnegloppen är att man får komma hit, festa av sig och känna att våren är här på riktigt.

För Johannes Tagesson själv kommer dagens höjdpunkt att vara när nationen ska stängas ned för kvällen.

– Då vill jag krama kollegorna och vännerna som jobbat och få känna att: Vi gjorde det en gång till!

undefined
Många är på plats för att hjälpa till att lasta in de 11 pallarna med prosecco på nationen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!