Köpbojkott sprider sig

Den kraftfulla köpbojkotten av Arlas varor sprider sig ytterligare och gör att företaget förlorar åtskilliga miljoner dagligen. Bojkotten innebär att även den svenska delen av företaget är påverkat. Företagsledningen vill inte säga något om vad händelserna innebär för mjölkpriset till bönderna.

Uppsala2006-02-03 00:00
Ännu ser Arla inga tendenser till att konsumentbojkotten mot företagets varor minskar. Under de senare dagarna har köpmotståndet spridit sig.
- Vi vet att bojkotten utökats till några länder i Nordafrika, säger Katarina Malmström, kommunikationschef vid Arla Foods.
I Sudan har presidenten, enligt Arlas distributör, gått ut med ett påbud som förbjuder befolkningen att köpa eller handla med danska produkter. I Egypten är alla danska varor borta från stormarknadskedjorna. I Marocko skrivs det i medierna om händelserna och Arla avvaktar nu vad som ska ske.
Merparten av de Arlaprodukter som exporteras till Mellanöstern och Nordafrika tillverkas av dansk mjölk. Det som huvudsakligen säljs är smältostar, smör, feta och mjölkpulver. Men även svensk mjölk säljs i form av skummjölkspulver till flera länder i Mellanöstern.
- De produkterna går inte ut i konsumentledet utan säljs till industrin och används vid tillverkning av exempelvis glass och korv. Det har inte varit någon bojkott av de varorna, säger Katarina Malmström.

Stor marknad i Mellanöstern
Mellanöstern är Arlas fjärde marknad och omsättningen är årligen 3,7 miljarder kronor eller 6 procent av företagets omsättning. Bojkotten har hittills inneburit att Arla måste stänga en anläggning i Saudiarabien och dra ned kraftigt på ett par danska mejerier.
— Självfallet påverkar det som händer även den svenska delen av företaget, säger Katarina Malmström.
Hur många miljoner Arla hittills tappat har Åke Hantoft, vice ordförande i Arla Foods ännu ingen klar bild av.
- Vi vet ännu inte hur resultatet kommer att påverkas. Låt oss först se vilka konsekvenser händelserna får. Det jag kan säga är att produktionen kommer att förändras. Vi får öka ystningen och pulverproduktionen. Detta går att sälja på andra marknader, men kanske inte till samma pris.

Arbetar politiskt
Styrelsens ambition är att ersättningen till bönderna inte ska påverkas.
- Besked om vad som sker med mjölkpriset kommer att dröja till någon gång i vår. Nu jobbar vi med kundkontakter och även den politiska vägen för att komma någon vart, säger Åke Hantoft.
På torsdagen stod det också klart att Skånemejerier, Milko och Finlands största livsmedelsföretag Valio inleder ett samarbete på mejerimarknaden.
- Detta är i sig ett minst lika stort hot mot Arla som det som nu sker i Mellanöstern, säger Åke Hantoft.



Europas största mejeriföretag
Arla Foods är Europas största mejeriföretag och ägs av 10550 svenska och danska mjölkbönder. De danska bönderna svarar för 60 procent av mjölkproduktionen. Företaget omsätter 56 miljarder kronor årligen. De största försäljningsmarknaderna är England, Sverige, Danmark och Mellanöstern.
Källa: Arla Foods
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om