Kontrollerade inte trots klagomål

NYHETER. Trots påstötningar om att brandskyddet i Ölsta gård inte höll måttet kontrollerade Sigtuna kommun inte uppgifterna.– Får man in en anmälan så måste man förvissa sig att det är okej. Jag tycker det är anmärkningsvärt att man inte gjort det trots att en person hört av sig flera gånger, säger Elisabeth Ehrlén på länsstyrelsen.

Uppsala2014-02-18 16:54

Det var i säsongspremiären av TV4:s program Fuskbyggarna som brandskyddet i bostadsområdet Ölsta gård uppmärksammades som en del av ett mer omfattande ärende. Ölsta gård är ett relativt nyuppfört villaområde med 39 villor mellan Märsta och Sigtuna. Enligt en brandingenjör som uttalade sig stod en del hus och garage så nära varandra att brandskyddsåtgärder krävts. Sådana ska dock ha saknats och företaget som ansvarade för bygget har också erkänt att det finns brister i brandskyddet som ska åtgärdas.

I programmet kommer det också fram kritik mot Sigtuna kommun för att man gett bygget slutbevis, ett kvitto på att byggherren följt en uppsatt kontrollplan, trots att det saknades dokumentation om brandskyddet.

Exakt hur omfattande dokumentationen som byggherren ska skicka in för att slutbevis ska kunna utfärdas är inte skrivet i lag, enligt uppgifter till Sigtunabygden från Elisabeth Ehrlén på länsstyrelsen. Däremot tycker hon att Sigtuna kommuns krav på byggherren i fallet verkar ha varit väldigt lågt ställda.

Hon säger också att det är anmärkningsvärt att kommunen vid upprepade tillfällen hänvisat till att brandskyddet är byggherrens ansvar när en person hört av sig till kommunen med klagomål.
– Det är korrekt att byggherren har ansvaret. Men kommunen har tillsynsansvar och det står väldigt tydligt i plan- och bygglagen att om man får anledning att misstänka att något gjorts fel så måste man ingripa, säger Elisabeth Ehrlén.

Göran Hammarsjö är ordförande för bygg- och trafiknämnden. När Sigtunabygden söker honom för en kommentar om länsstyrelsens kritik säger han att han måste sätta sig in i ärendet och att det inte hinns med före tidningen går i tryck.

En stor del av TV4:s program rörde badrummet hos en familj i ett av husen i Ölsta. När duschen var igång rann vattnet inte ned i avloppet utan ut på golvet och sökte sig mot tröskeln vid badrumsdörren. I den frågan pågår i dagsläget en rättstvist mellan familjen och byggföretaget och fallet ligger nu hos Svea hovrätt som ännu inte beslutat om man ska ta upp det för prövning eller inte.

TV4:s program om Ölsta gård har också lett till en pressetisk debatt som förts inte minst i Svenska Dagbladet och på tidningens hemsida. Det mellan programledarna Martin Timell och Lennart Ekdal, och vd:n för företaget som byggt i Ölsta. Enligt vd:n har programmet gett en felaktig bild av flera av de saker som tas upp även om man erkänner vissa brister. Flera av problemen som togs upp i programmet har också debatterats flitigt på ett flertal forum på internet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om