"Kontrollen av gode män kan bli bättre"

- Om det stämmer är det rent ut sagt för jävligt. Så här gör man inte mot sin huvudman.

Uppsala2009-07-31 06:00
Det säger Greger Stag, som är ordförande i God mans- och förvaltarförening, GMF, i Uppsala, efter att det har uppdagats att en 63-årig god man har förskingrat uppåt en miljon kronor från drygt tio personer som stått i beroendeställning till honom.
- Vi har varit väldigt förskonade från sådana här händelser i Uppsala, men det finns alltid de som tycker att de kan göra så här, fortsätter Greger Stag.

Han tycker att det är lite för lätt att bli god man i dag. Utbildningen består i att man läser en bok, går en kurs och gör ett prov.
- Fast förr hade man inga krav alls. Den kontroll som finns av goda män är bra, men den skulle kunna bli bättre.
Överförmyndarnämnden, som utövar tillsyn och kontroll över godmanskap, ska efter händelsen se över sina rutiner. Bland annat diskuteras ett närmare samarbete med bankerna, som ofta har en tätare kontakt med gode män och hanterar transaktioner.
- Vi ska även undersöka om vi behöver ytterligare utbildningsinsatser. Arbetsbelastningen på handläggarna är hög och för att ge dem större arbetsro har vi bland annat minskat på telefontider. På så sätt hoppas vi kunna öka antalet behandlade ärenden, säger överförmyndarnämndens ordförande Lars-Gunnar Eriksson (C).

Överförmyndarkontorets chef, Peter Flensborn, kallade händelsen "tragisk" i gårdagens UNT och säger att man nu ska gå igenom sina rutiner för att täppa igen de hål som eventuellt finns där. Men det går aldrig att skydda sig helt mot någon som har ont uppsåt, säger Peter Flensborn och framhäver att det är något unikt att en god man missbrukar sin position på detta sätt. När någon ska bli god man görs kontroller mot polisens belastningsregister och Kronofogden, men det räcker inte alltid till.
- Folk kan hamna i situationer där de plötsligt befinner sig i ekonomisk knipa och då kan "tillfället göra tjuven". Det kan man inte se i förväg när man väljer en god man.

Den misstänkte 63-åringen ansågs vara "särskilt förtroendeingivande". Hur har man gjort den bedömningen?
- Goda män börjar oftast med ett uppdrag. Om de sedan får ett gott omdöme av dem som de har haft kontakt med kan antalet uppdrag öka, som i det här fallet.
Vilka blir då goda män? Det är ofta anhöriga till huvudmännen och de kommer från samhällets alla skikt, berättar Peter Flensborn. Arbetet är till stor del ideellt. Ett normalarvode ligger på ungefär 10 000 kronor per år. I Uppsala är det bara sex goda män som har över 20 uppdrag och 63-åringen var tidigare en av dem.
En god man kan inte disponera sina huvudmäns pengar hur som helst och ska följa detaljerade regler. Det är exempelvis tillåtet att sälja aktier, men då går likviden in på ett konto som är spärrat för den gode mannens uttag. För att köpa aktier krävs ett tillstånd från överförmyndaren.

Ska man behöva oroa sig över goda män som gör fel?
- Nej, med tanke på att vi har så många goda män som inte har gjort fel tycker jag inte att man ska behöva vara orolig, säger Greger Stag.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om