På Klostergatan i Uppsala ligger Nucletron, ett medicinteknikföretag inom strålterapi. Där är alla väggar vita. Men en soffgrupp är färgglad och intill den simmar fiskar i ett stort akvarium. Centralt beläget ligger fikarummet med glasvägg ut mot en stor takterrass med gräsmatta och träd.
Intill kaffemaskinen samlas sex stressade medarbetare från utvecklingsavdelningen för att offra en dyrbar halvtimme på UNT:s reporter. Vi slår oss ner i konferensrummet som är kallt och kalt. Ingen tycker att det är trivsamt. Men resten av lokalerna gillar de. Frågan är hur mycket det betyder att kontorslokalerna är snygga.
– Fullständigt oviktigt, säger Peter Brorson, mjukvaruutvecklare.
För honom räcker det med bra utrustning. En kollega ger honom medhåll, men de övriga invänder. De vill ha ljust och öppet, stora fönster och högt i tak. Man ska inte behöva sicksacka mellan borden. De vill ha blommor. Och inga förbud mot familjefoton, det blir för trist.
Utsmyckning, inredning och färgsättning är jätteviktigt för om det känns trivsamt eller inte tycker Kellie Russell, projektledare och samordnare. Det svåra är att det är så subjektivt vad som är snyggt, kontrar Niklas Hardenborg, gränssnittsdesigner.
Han känner till teorin som säger att om man får jobba på ett kontor som är genomtänkt och familjärt, snyggt och bra så leder det till att man känner att arbetet är viktigt.
– Konsekvensen blir att man är stolt över sitt arbete, säger han.
För något år sedan byggde Nucletron om lokalerna för att bättre anpassa dem efter arbetssättet. Säljarna har fortfarande egna rum eftersom de talar så mycket i telefonen. Servicepersonalen och administrationen sitter en till tre personer i mindre rum.
Mjukvaruutvecklarna arbetar i grupp och vill sitta tillsammans i öppna kontorslandskap, men de är inte fler än åtta i ett och samma rum. Det enda störande är när någon pratar högt eller har privata telefonsamtal, tycker de. Många har musik i hörlurar för att skärma av.
Hur ser då drömkontoret ut?
– Djungel. Massor med gröna växter, säger Tomas Lundberg, mjukvaruutvecklare.
– Jag håller med. Strunta i fina färgtoner. Växter känns mer levande och tar bort kargheten, säger Olle Morell.
– Kanske fler mellanstora rum med flera medarbetare i, men det är en nackdel om man blandar grupper, säger Kellie Russell som arbetar i enrum.
Niklas Hardenborgs drömkontor är ett hörn i ett öppet kontorslandskap, eller ett rum alldeles intill med stor dörr och stora väggytor med vita tavlor där han skulle kunna ha kreativa möten utan att störa.
För Olle Morell är en bra kontorsstol överlägset allt annat.