"Kontantkort räddar surfandet"

KRÖNIKA. "Gratis wifi i allmänna utrymmen” hävdar hotellets hemsida. Bra, tänker du, eftersom du lovat finnas tillgänglig på mejl för akuta jobbfrågor under dina två veckors vintersemester. Väl framme upptäcker du att uppkopplingen är svajig och oftast ligger helt nere. Panik!

Foto: L.G. Patterson

Uppsala2012-02-16 19:06

Nej – lugn, det finns en mobil lösning som räddar dig.
Många svenskar flyr januari- och februarikylan för semester på sydligare breddgrader. Thailand i två veckor har blivit något av vintersemestrarens standard. Men de senaste åren har vi också kommit att förutsätta att vi ska kunna vara ständigt uppkopplade, en livsstil som inte alltid fungerar utomlands.

Ta mig själv som exempel. Jag skriver den här artikeln i Mombasa i Kenya dit jag, min hustru och vår son rest på chartersemester. Vi har behov av att kunna arbeta på kvällstid efter att vår son somnat, och behöver internet när vi gör det. Men vårt hotell erbjuder bara (svajigt och ultrasegt) wifi i lobbyn, vilket blir knöligt eftersom vår son går till sängs redan vid åtta.
Visst kan vi surfa via våra vanliga Teliaabonnemang, men det kostar 120 kronor per megabyte (ungefär vad Aftonbladets startsida kräver) och kommer att ruinera oss.
Lösningen på problemet är mobilt internet via kontantkort. Efter lite googlande såg jag att operatören Safaricom hade vad jag sökte.

Deras närmaste butik låg i en närliggande galleria, och en timme senare hade jag införskaffat ett usb-modem samt en månads obegränsad 3G-surf för totalt 400 kronor. Hastigheten i 3G-nätet i Kenya är inte svindlande – det hackar ibland när jag streamar musik från Spotify och försöket att se Melodifestivalen live via SVT Play blev en gigantisk flopp – men jag kan surfa någorlunda normalt och har inga problem att sända och ta emot filer. Genom att dela ut uppkopplingen via datorns wifi kan dessutom min hustru använda nätet samtidigt på sin dator.
Reser du till Thailand kan du göra samma sak. Köp ett billigt usb-modem hos exempelvis den Telenorägda mobiloperatören DTAC och välj sedan deras sim-kort av märket Happy, där du för 80 kronor får en gigabyte data att surfa för under en månads tid. 3G-nätet är rätt uselt utbyggt i Thailand, så oftast tvingas du förlita dig till det långsammare edge-nätet, men även det räcker för surfande och mejlande, bara du besitter ett visst tålamod. Ett annat alternativ är operatören AIS, som är Thailands största och erbjuder liknande paket som DTAC.

Har du möjlighet kan du även stoppa sim-kortet direkt i mobilen och använda den som hotspot och dela ut nätuppkopplingen via wifi, en funktion som finns på de flesta nyare smartphones. Tänk bara på att din mobil inte får vara operatörslåst om du ska göra detta, samt att ditt svenska sim-kort inte kan användas samtidigt – ta alltså med en reservlur som du kan använda det i.
Om du anar redan före avresan att du behöver en mobil nätlösning under semestern, kan Holidayphone vara ett alternativ. Tjänsten fungerar i 16 länder – däribland Thailand, Spanien, USA, Mexiko, Vietnam och Turkiet, och det du gör är att beställa ett sim-kort i förväg från deras sajt holidayphone.se. Kostnaden ligger på 200 – 900 kronor beroende på land och paket, men inkluderar oftast i grundläget en rejäl mängd samtal och sms till och från Sverige samt väl tilltagen datamängd via 3G-nätet för surfning.
Telias omtalade tjänst Surf Abroad då? Jo, den funkar i Thailand. Men du måste betala 129 kronor varje dag du använder den, och får surfa maximalt 50 megabyte under samma tid. Visserligen väldigt mycket billigare än startlägets 120 kronor/megabyte, men fortfarande bisarrt dyrt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!