Kontakter helt avgörande för studentboende

Så här års brukar hemlösa studenter ses köa med sina sovsäckar utanför Studentkårens bostadsförmedling vid Övre Slottsgatan. I dag är de köande studenterna försvunna och förmedlingen sker via Internet. Men bostadsproblemet är detsamma.

Uppsala2005-08-31 00:00
Hos Anders Holm som jobbar på kårens bostadsjour ringer telefonerna som besatta. Trycket på bostäder har ökat ytterligare efter reservintagningen.
De studenter Anders Holm pratar med är glada och ser fram mot att börja sina studier. Men de är också lite förvirrade och oroliga över att inte ha någonstans att bo.
— Det är många nya studenter som hör av sig. Antingen är de nya i stan eller så kommer de från utlandet.
En sak har de oftast gemensamt, studenterna, oavsett om de kommer från Piteå eller Pakistan. De har inga kontakter i Uppsala.

Svårare med utländskt namn
— Jag upplever dessutom att studenter med utländskt namn - invandrare eller folk från utlandet - har mycket svårare på bostadsmarknaden än studenter från till exempel Örebro, säger han.
Ofta har de utländska studenterna kommit hit på eget bevåg och måste ordna sitt boende själva. Det är inte lätt i en situation där det är helt avgörande att man har kontakter i stan.
Just nu finns flera hundra lägenheter utannonserade. Men Anders Holm vet inte hur många av dem som är aktuella.
— Vi förmedlar bara annonserna. Den som lagt in en annons får plocka bort den själv. Somliga lägenheter ligger tyvärr mycket långt från stan och andra hyrs enbart ut i korta perioder, som en eller ett par månader.
En annan anledning till att trycket på studentkårens bostadsjour har ökat är Stiftelsen Studentstadens kösystem.
- Där kan man ställa sig i kö när man fyllt 18 år.
Systemet har inneburit att det nu är i genomsnitt 200 ködagar till Studentstaden.

Tar betalt
När Anders Holm kom till stan för fem år sedan för att studera media och kommunikation var väntetiden tre månader för ett rum i korridor.
Angela Alvarez från Colombia skall läsa Development Studies och behöver någonstans att bo.
— Nu bor jag i Lilla Sunnersta men det är dyrt och för långt från stan. Jag betalar 3 300 kronor för att dela lägenhet. Och jag
måste köpa busskort för att ta mig till universitetet.
— Situationen är sådan att de som hyr ut kan ta ordentligt betalt av studenter som inte har något val, kommenterar Anders Holm, som nyligen pratade med en student som betalade 3 000 kronor för sitt inackorderingsrum. Hyran för hela lägenheten var 3 700 kronor.

Fotnot: Sammanlagt 25 293 studenter sökte till universitetets cirka
3 300 utbildningsplatser i höst. Populärast är juristprogrammet med över 5 000 sökande, följt av läkarprogrammet och ekonomprogrammet med drygt 300 sökande var.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om