Konsumentkritik mot Coop

De stora konsumentorganisationerna Sveriges Konsumentråd och Sveriges konsumenter i samverkan är kritiska till Coops satsning på unga personer.

Uppsala2006-10-12 15:07
Från båda hållen menar man att det bland annat gör det svårare för konsumenterna att få bra information om matkvalitet. På Ica är anställdas minimiålder 18 år.
UNT har tidigare berättat att Coop ska spara 750 miljoner kronor på tre år genom att anställa fler ungdomar på kvällar och helger.
De stora detaljhandelskedjorna ger i dag mycket litet om ens någon information om matkvalitet på sina hemsidor.
- Därför är det så viktigt att man i butiken kan fråga om ursprung, etik och kvalitet. En vanlig undanflykt från butikerna är att de säger att det inte finns så många kunder som frågar om matens innehåll. Men stämmer inte, säger Jan Bertoft.

Kräver bra information
Flera undersökningar har visat att kunderna i butiken vill ha bra information genom märkningen av varor och direkt av personalen.
På Coops hemsida sägs också att alla medarbetare, särskilt de som arbetar i butiker och stormarknader, är nyckelpersoner i kommunikationen. Företaget har också profilerat sig på miljöfrågor och ekologiska satsningar.
- Det är så typiskt att man berättar om de här sakerna därför att man inte lever upp till dem. Jag ger inte mycket för deras satsningar på kvalitet. Dessutom anser jag att Coop alltid är dyrast i prisundersökningar. Jag menar att kvalitet och lönsamhet vet de inte vad det är, säger Bengt Ingerstam, Sveriges konsumenter i samverkan, som dock tycker det är positivt att Coop försöker hjälpa unga att komma in på arbetsmarknaden.
Louise Ungerth är chef för konsument- och miljöfrågor i Konsumentföreningen Stockholm som ingår i Kooperativa Förbundet.
- Jag ser inget problem med att de anställer yngre personer. Det finns ju andra mer erfarna och kundtjänst i butikerna.
Magnus Frisk, informationschef för Coop:

Vill sänka medelåldern
- Vi måste sänka vår medelålder. Jag kan inte gå in på vilken kompetens som krävs för att arbeta i våra butiker. Vi har egna utbildningar och för att få arbeta med vissa saker måste man kunna svara på vissa frågor.
Thomas Gäreskog är butikschef vid Ica Kvantum i Uppsala. Sedan minst tio år tillbaka gäller att anställda ska vara minst 18 år. Ibland kan det göras undantag då en anställd fyller 18 år under exempelvis ett sommarvikariat.
- Vårt beslut bygger på att vi vill att våra anställda ska kunna ge en bra kundservice. De måste också kunna fråga om legitimation för både tobak och öl. Det är inte hållbart om de själva är under 18 år. Dessutom är det klart olämpligt att unga personer syssla med pengahantering i kassan. Är man under 18 år kan man hålla på med lättare butiksarbete som att hjälpa kunderna att packa kassar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om