– Jag fick ett mejl i våras där det stod att jag skulle bli hedersdoktor. Det trodde jag inte på så jag stängde mejlet, men läste det igen dagen efter och säkert fyra-fem gånger till innan jag till sist ringde och fick veta att det att det faktiskt stämde, säger Roland Jonsson.
Han tar emot i sin ateljé i Almunge, ett före detta bageri som fortfarande är under ombyggnad. På en vägg sitter en väl använd palett, på ett staffli en tjäder i akvarell, och på en annan vägg ett grafiskt blad föreställande en abborre.
Det är en stor abborre, 100 gånger 70 centimeter, men originalet i olja är dubbelt så stort. Roland Jonsson berättar om bladguldet som skimrar i fiskfjäll och vatten, och visar på fiskkrokarna som han lade in i oljefärgen. (En krok syns i slutet på mobilfilmen, UNT:s anm)
– Målningar byggs upp i lager. Det ger struktur och skiftningar i motivet. Det tar tid, den här höll jag på med i ett par månader, säger Roland Jonsson.
Det är djurmålningar som är Roland Jonssons signum. Fiskar, fåglar och fjärilar hör till de motiv som gjort honom uppskattad inte bara i Sverige och Europa utan också i USA där han haft återkommande utställningar och också finns representerad bland annat på The National Museum of Wildlife Art i Wyoming.
– I USA är det mina fiskar som väckt mest uppmärksamhet. I mina målningar är det fiskarna som får all uppmärksamhet, vatten och växter är mera impressioner. I USA målar de på ett annat sätt.
Roland Jonsson har under hela sitt liv ägnat mycket tid, och nästan all sin fritid åt djur och natur. Att ta hand om skadade djur var en favoritsysselsättning och de djur han fann tecknade han av.
– Hela trädgården var full av djur, och delar av huset också. Men när pappa trodde att det var jag som låg i karet bakom draperiet i badrummet men fann att jag tagit in en svan, då fick jag faktiskt lov att flytta den. Nu får man inte behålla vilda djur längre än 48 timmar innan de släpps eller förs till någon som har tillstånd att ta hand om dem, och det är en bra regel, säger Roland Jonsson.
Tecknandet utvecklades till måleri och första utställningen på Kavaletten i Uppsala resulterade i att alla målningar såldes. Roland Jonsson som då just fått körkort tog pengarna, åkte till Stockholm och köpte en Camaro:
– Jag hade en tam grävling då, och den brukade ligga i bakfönstret på Camaron. Grävlingar är snälla och renliga djur. De bits inte i motsats till vad som sägs, om man inte kör på dem och går ut och slår dem i huvudet med en domkraft förstås, då blir de arga.
Efter utställningen på Kavaletten har det fortsatt med utställningar, beställningar från museer och privatpersoner, en dryg handfull böcker, och under tre år också uppdraget att måla diplom till Nobelpristagare. Kemi- och fysikpristagarna fick hans diplom 2007 och 2008, och 2009 gick diplomen till mottagarna av Riksbankens ekonomipris till Nobels minne.
Efter att ha varit med på Nobelprisutdelningar och –mottagningar är Roland Jonsson inte främmande för högtidliga sammanhang och frack. Vid promotionshögtiden lördagen 8 oktober är det dags igen, men den här gången är det han som står direkt i rampljuset:
– Lite spännande blir det, men mest roligt förstås med rektorsmiddag på torsdag, föreläsning på fredag, promotion och bal på slottet på lördag, säger Roland Jonsson.
Sen kan han som hedersdoktor återvända till ateljén och nya målningar, men också till asplekprojektet i Fladån några hundra meter från hans bostad:
– Nu tar jag inte längre hand om enstaka djur, utan arbetar för att rädda biotoper där de kan leva vidare. Kärleken till naturen gjorde mig till konstnär, därför arbetar jag också för att den ska bevaras.