Renovräkning är ett begrepp som myntats i Kanada. Det pågår i Gränby , där miljonprogrammets hus renoveras och många inte har råd att bo kvar. Vad får det för effekter? Och måste det vara så?
– Vi upplevde att vi behövde jobba med frågeställningen vad ett hem är och vad det betyder när det hotas, säger Åse Richard från hyresgästföreningen som leder projektet där elva konstnärer och forskare deltar, de flesta bosatta i Gränby.
De har skapat konstverk bland annat utifrån intervjuer med människor i området och gjort filmprojekt med barn och ungdomar i skolorna där. Resultat visas i utställningen Våra Hem i två tomma affärslokaler i Gottsunda. Ett fotografi visar ett rum fyllt av flyttkartonger. På en kudde av betong sitter en nalle omgiven av vassa uppstickande keramikskärvor. Flera målningar har motiv från fotografier från boende, tagna i Gränby under olika årtionden.
– Det finns en historia att berätta om ett bostadsområde i förändring, säger Åse Richard.
Utställningen vänder sig till allmänheten och dem som har makt att påverka, bland annat politiker, tjänstemän och fastighetsbolag. Deltagarna i projektet hoppas att människor ska bli berörda och inte bara prata teknik och ekonomi, inte bara se bostäder som en vara på marknaden.
Utställningen Våra Hem visas i två tomma affärslokaler i Gottsunda centrum 6–10 september. Sedan flyttas den till Å-Huset vid Walmstedtska gården.