Konstitutionell kupp i Kairo

Det är inte ens två veckor kvar tills den egyptiska militären ska överlämna makten till civila myndigheter, och plötsligt hotas hela den konstitutionella ordningen av sammanbrott.
Presidentvalet mellan den militärstödde generalen Ahmed Shafiq och Muslimska brödraskapets Mohammed Morsi har visserligen ägt rum utan större oroligheter, trots att högsta domstolen nyss lät upplösa parlamentet (se UNT 16/6). Men medan rösterna räknas växer det rättsliga och politiska vakuumet.

Aron Lund

Aron Lund

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2012-06-19 00:00

Parlamentet vägrar acceptera sin upplösning och bägge presidentkandidaterna tycks i skrivande stund ha utropat sig till vinnare. I skuggan av allt detta har militären genomfört vad som bara kan beskrivas som en konstitutionell kupp. Sent på söndagkvällen meddelade det styrande militärrådet att man har ändrat grundlagen. Den nya tillfälliga konstitutionen vingklipper den civile presidenten och ger militären vetorätt över lagstiftning, författningsändringar och statsbudget.

Kärnpunkten är Artikel 53, som fråntar de folkvalda institutionerna all kontroll över försvarspolitiken. I stället ges ”de nuvarande medlemmarna” i militärrådet rätt att ”besluta om alla frågor som rör de väpnade styrkorna, inklusive att utnämna deras ledare och förlänga mandaten för sagda ledare”.

Observera formuleringen. Hänvisningen till ”de nuvarande medlemmarna” flyttar makten i Egypten från de väpnade styrkorna som institution till de styrande officerarna som personer. Juntan placerar sig därmed ovanför den demokratiska processen.

- Den nya grundlagsförklaringen fullbordade Egyptens officiella förvandling till militärdiktatur, konstaterade människorättsaktivisten Hossam Bahgat.

 Det är möjligt att armén ändå tänker låta Morsi vinna presidentposten, att det är just därför som landets civila ledning preventivt har fråntagits sina viktigaste maktbefogenheter. Om Morsi accepterar att inta posten under sådana förhållanden skulle han bli en extremt svag president. Men kanske väljer Brödraskapet ändå att acceptera en sådan orättvis kompromiss, hellre än att gå in i en riskabel konfrontation med militärregimen.

Skulle å andra sidan general Shafiq utropas till segrare, med eller utan valfusk, kan protesterna bli våldsamma: på bara några dagar skulle Egyptens demokrater ha förlorat allt de kämpat för sedan revolutionsutbrottet den 25 januari 2011.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om