Konsten att knåda som en kock
Skiva morötter, knåda bröddegar och garnera en skaldjurspaté. Låter det som något för dig? Pixelpanelens Nishat Siddique,12 år, provade att jobba i ett restaurangkök.
Nishat Siddique fick lära sig av Andreas Ivis att jobba i ett restaurangkök.
Foto: Malin Rudblom
- Vad tror du jag får göra?
Det visar sig att Nishats första uppgift blir att knåda deg. Men först måste hon sätta upp håret i en tofs, ta på sig en vit jacka, förkläde och en näsduk över pannan. Hygienen är viktig när man lagar mat. Nishat är inte riktigt nöjd med utstyrseln, och fnissar.
- Jag ser ju ut som en mattant!
När limporna står i ugnen visar Andreas Ivis, som jobbar på Cajsas kök, hur Nishat ska skiva morotsbitar så att de blir lagom tunna. Morötterna ska användas i en bönsallad som ska serveras till 50 personer samma kväll. Efter ett par "nära-döden-upplevelser", som Nishat kallar det när hon nästan skär sig, får hon ett gott råd av Anders, som har jobbat i restaurangbranschen i 28 år.
- Försök att alltid hålla knivspetsen på skärbrädan. Du måste se handen som en maskin men akta fingrarna!
Nishat klarar sig bra, och har till sist skivat klart allt.
- Jag gillar morötter, men inte just nu! utbrister hon.
Sedan väntar roligare uppgifter, som att göra skaldjurspaté och lägga upp den vackert på stora fat, och pryda en inbakt lax med grönsaker.
- Fint! tycker Nishat.
Hur är det, kan vem som helst bli restaurangbiträde? Andreas säger att det är viktigt att vara stresstålig och serviceinriktad. Man ska också vara beredd på att jobba på kvällar och helger. Det roligaste med jobbet tycker han är när gästerna är nöjda. Och så är det ett omväxlande jobb.
Nishat håller inte riktigt med, hon tycker att det verkar ganska enformigt. Men hon kan ändå tänka sig att jobba extra i restaurangkök medan hon pluggar.
- Det är kul att laga mat. Fast inte i 28 år, och inte på heltid ...
I stället vill Nishat bli kirurg. Kanske kan det vara bra att kunna skära morötter riktigt tunna om man ska bli kirurg?
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!