Konsten att äta julbord på fyra språk

Det vankades julbord i Korskyrkan under lördagskvällen. Uppdukat fanns mängder av mat från minst åtta olika länder, med flaggor som markerade varje rätts hemvist. Till det bjöds det på underhållning - på fyra språk.

Svenska kyrkans luciatåg framförde julsånger för publiken.

Svenska kyrkans luciatåg framförde julsånger för publiken.

Foto: Amanda Möller Berg

Uppsala2016-12-17 21:40

Det är SIU, Samarbetsorganisationen för Invandrarföreningar i Uppsala, som öppnat upp portarna till kyrkan denna kväll, i en slags julhälsning till ensamkommande och nyanlända i Uppsala.

– Vi vill visa att vi inte kommer att lämna ensamkommande och nyanlända ensamma, våra hjärtan slår för dem. Vi vill önska alla en fin jul och hoppas att det blir ett fantastiskt 2017 för dem, och att Sverige tar emot dem på det sätt de förtjänar, berättar Amil Sarsour från SIU när han hälsat alla välkomna på först svenska och sedan arabiska. Utöver detta har man även tolkat till dari och tigrinska.

– Det här är tillfälle för människor från olika kulturer att träffas och öppna en dialog sinsemellan, säger Amil Sarsour.

En rad föreningar har hjälpts åt för att skapa långborden med julmat - Rädda barnen, nätverket för gode män i Uppsala, och fadderfamiljer har alla lagat mat i timmar.

– Alla har varit väldigt hjälpsamma, vi har räknat med att vi kommer vara ungefär femhundra personer här ikväll. Vi har redan fått sätta upp extrabord för att alla ska få plats, säger Amir Sarsour.

Efter en stund släcks alla lampor, och när en tilltagande sång hörs från någonstans, riktas allas blickar nyfiket mot riktningen. Det är Svenska kyrkans luciatåg som kommer fram ur mörkret.

Mohamed Allah berättar att han uppskattat överraskningen med luciatåg innan julbordet.

– Det var kul att se ett luciatåg, jag har aldrig sett ett förut. Jag är väldigt glad över att vara här ikväll, det hade jag inte velat missa.

På tallriken framför honom har han rätter från flera länder, men Mohamed berättar skrattande att han inte vågat sig på den svenska sillen än.

Vännen Rohullah sätter en köttbulle på gaffeln och ser sig om i lokalen.

– Det är bra med en sådan här kväll, det gör att människor från olika kulturer kan lära sig att förstå varandra bättre, säger han.

När takterna från aghanska trummor hörs från den lilla uppbyggda scenen, är det som att taket lyfter av applåder.

– Det här är popmusik från Aghanistan! säger Mohamed Allah leende och klappar med resten av salen till trummornas takt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!