Trots att det riktats kritik mot graffitiväggen och dess negativa effekter i samhället visar polisens brottsstatistik en annan verklighet - klottret i Sigtuna kommun har minskat. År 2008 inkom 921 ärenden till polisen som berörde klotter, år 2010 var siffran nere på 498 ärenden.
-Den uppfattning vi har är att klottret har gått ner i hela Sverige. Men vår åsikt står kvar: vi är klart skeptiska till graffitiväggen, säger Pierre Blanc, befäl vid Sigtuna närpolis.
-Folk är ju irriterade på klottret och ser det som ett störande moment. Det skapar en otrygghet när det är skräpigt och nedklottrat, säger han.
Hans Fromm är ansvarig för klottersaneringen i Sigtuna kommun sedan ett år tillbaka. Han är osäker på hur graffitiväggen påverkar övrigt klotter i samhället.
-Det törs jag inte svara på för då är jag ute på hal is. Efter ett år har jag ju inget att jämföra med, säger han.
Med hjälp av ett särskilt datasystem kan Hans Fromm markera på vilka platser han och hans kollegor har varit och sanerat. Platserna markeras med en prick på en karta över kommunen och därmed har Hans Fromm en god uppfattning om var det klottras mest.
-Om jag tittar på min skärm ser jag inte att det är mer frekvent med jobb runt klotterväggen. Mest jobb är det vid de två tunnlarna mellan Märsta station och Märsta centrum. De är mest utsatta, där är vi nästan varje dag, säger han.