Konst är en konst att hänga
Foton, affischer och oljemålningar. Tavlor som inhandlats under olika epoker i livet och egentligen inte alls passar ihop. Tomma väggar skriker efter utsmyckning och på något sätt ska tavlorna upp. Men hur?
Stor bild med kraftfullt uttryck.
Foto:
— Har man till exempel många fotografier kan det vara bra att samla alla på en vägg, säger Mika Ljungh, inredningsarkitekt.
Man ska tänka på att försöka hänga tavlorna så att de har någon gemensam linje, till exempel att tavlornas underkanter har samma avstånd till golvet eller till den möbel de hänger över.
— Annars ger det lätt ett rörigt intryck som förstärker stökigheten i ett rum, säger Mika Ljungh.
Tavlor som är lite udda, till exempel porträtt i olja eller tavlor i större guldramar kan däremot gärna hänga ensamma på en vägg.
Så länge man blir glad av det som hänger på väggarna, spelar det ingen roll om det är dyr eller billig konst, resonerar Mika Ljungh. Det är heller inte nödvändigt att låsa sig till en viss typ av tavlor, blanda gärna friskt mellan affischer, målningar och fotografier. Grafiska tryck är ett bra alternativ om man inte har så mycket pengar.
— Eller varför inte strunta i tavlor och i stället dekorera med vackra tyger? Att tapetsera ett väggavsnitt med en stormönstrad tapet kan också ge en fin effekt, säger Mika Ljungh.
Tavlans inramning är också viktig för att den ska få rätt effekt på väggen. En bra ram ska smälta ihop med rummets inredning och samtidigt komplettera tavlan.
- Ramen ska tjäna som en förlängning av tavlan, säger Torbjörn Andersson på ramverkstaden Två Ramar.
När man väljer ram ska man titta på vilka färger som ingår i tavlan och matcha därefter. Och så ska man våga vara lite djärv. Svenskar kan vara lite fega och väljer gärna tunna och smala ramar, menar Torbjörn Andersson.
— Ibland kan det vara bättre med något lite svulstigare, till en tung oljemålning till exempel, säger han.
Till pappersbunden konst, som akvareller och grafiska tryck bör man använda en passepartout, så att man får lite avstånd mellan konsten och glaset. Passepartouten bör vara tillverkad i syrafri kartong som inte gulnar. Och man ska vara lite försiktig med färgvalet - olika vita toner fungerar oftast bäst och svart kan vara effektfullt till färgfotografier, menar Torbjörn Andersson.
Att pröva sig fram tills det blir rätt är Torbjörn Anderssons och Mika Ljunghs gemensamma råd.
- Lyckas man blir tavlorna pricken över i:et i inredningen, säger Torbjörn Andersson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!