När nio regeringschefer i veckan möttes i Stockholm för toppmötet Northern Future Forum har diskussionerna om pensionsålder fått mest uppmärksamhet. Men Fredrik Reinfeldt, Helle Thorning-Schmidt, David Cameron och de andra hade också kvinnligt ledarskap i näringslivet på agendan.
Inför mötet samlades i onsdags 150 kvinnor från svenskt näringsliv för att gemensamt komma med förslag till näringsliv och politiker om hur kvinnligt ledarskap kan främjas, som ministrarna Annie Lööf och Nyamko Sabuni hade bjudit in till.
Det här är ett par av förslagen:
- Ta fram ett börsmått som ska visa hur jämställdheten ser ut på företagen och som rapporteras på webbsidan och i årsredovisningen.
- Kräva vid rekrytering att hälften av kandidaterna ska utgöras av kvinnor.
- Mer renodlade chefstjänster med minskas administrativ arbetsbörda.
- Behålla och utveckla rut-avdraget
- Mer jämställt uttag av föräldraledighet.
Karin Svärd Hertel är personalchef på SMT Rör inom Sandvikkoncernen, och var en av deltagarna. Hon ser att det finns två olika saker att diskutera: dels hur kvinnor kan bli bättre på att ta sig fram i dagens näringsliv, dels hur näringslivet behöver förändras för att passa kvinnor.
– Ett sätt är att renodla ledarrollen. Det skulle göra det möjligt att vara chef och ändå ha ett liv. Tydliga prestationsmål gynnar kvinnor. Det är inte antalet timmar man finns på kontoret som ska räknas.
På presskonferensen efter toppmötet sa den brittiska premiärministern David Cameron att han inte, som Norge och Island, vill införa kvotering av kvinnor till börsbolagens styrelser. Däremot prova mycket annat, som till exempel det svenska rut-avdraget. Inte heller förmötet med kvinnorna från det svenska näringslivet föreslog kvotering som en väg. Fråga är komplex och känslig, menar Karin Svärd Hertel.
– Vi valde att inte diskutera den frågan, den är laddad. Men det finns inte bara en enda lösning, vi behöver jobba på många olika sätt, säger hon.
Northern Future Forum ledde inte fram till några ställningstaganden, och får inga direkta praktiska konsekvenser. Men det kan få positiva effekter ändå att frågan om kvinnors villkor i näringslivet diskuteras i ett sådant sammanhang, menar Karin Svärd Hertel.
– Det ger legitimitet åt frågan. Det gör att den kommer upp på agendan.