UNT har i flera artiklar berättat om turerna i byggfirmorna Systemhus och SGE Construction i Uppsala respektive Enköping, som båda gått i konkurs.
I den slututredning som konkursförvaltaren, advokat Jonas Reiner, nu gjort av SGE framgår att det finns skulder på 35 miljoner kronor som inte kan betalas. Det är staten och andra företag som nu blir utan pengar.
Jonas Reiners utredning är en kavalkad av turer med bolag som gått i konkurs eller har skulder. Fordon, inventarier, maskiner och kundfordringar har av oklar anledning vandrat mellan bolagen.
Enligt utredningen finns det skälig anledning att tro att det förekommit "olovlig vinstudelning eller annan olovlig utbetalning" från SGE. Därmed ska någon ge tillbaka utdelning samt betala skadestånd, skriver Jonas Reiner. Men vem denne någon är, skriver han inget om.
– Vi har inte grävt vidare i det. Vi har sett det som lönlöst eftersom de bolag som kan ha fått pengarna också gått i konkurs. Vi har heller inte kunnat visa var pengar försvunnit, bara att det finns konstigheter, säger Jonas Reiner.
2018 aviserade Systemhus att man köpt SGE. Affären blev dock formellt aldrig av, men personal i ledningen och styrelseledamöter har ändå gått mellan bolagen. 2018 gjorde också Ekobrottsmyndigheten en razzia mot Systemhus. Utredningen pågår än.
I vintras försattes så Systemhus i konkurs. En första utredning visar på skulder på knappt fyra miljoner kronor.
– Vi har sökt verkliga företrädare för Systemhus, men har inte lyckats komma i kontakt, säger advokat Emma Berglund Uväng, konkursförvaltare.
Konkurskarusellen runt Systemhus gör vem som helst yr. Här är några av turerna:
Ett av de konkursade bolagen är Raire invest, som säger sig hjälpa företag att marknadsnotera sig. I en inbjudan till att teckna aktier i bolaget kallar Raire invest sig själva för en "avkastningsmaskin". Där uppskattas värdet på bolaget till 82 miljoner kronor.
Enligt konkursförvaltaren finns över 200 aktieägare i bolaget.
Raire invest har i sin tur sökt personer som vill investera i det närstående Power one, med starka personkopplingar till SGE och Systemhus. Power one har sagt sig utveckla solenergi i afrikanska Burundi, en satsning som enligt dem själva var värd 180 miljoner kronor. Om några satsat pengar är oklart. Sedan i våras står bolaget som vilande.
Konkursförvaltaren har inte nått Raire invests verklige företrädare, en affärsman från Mälardalen som figurerar i Systemhus och flera andra bolag. Han är även begärd i personlig konkurs.
Enligt konkursförvaltaren finns stora frågetecken runt bokföringen i Raire invest med transaktioner till Systemhus och andra närstående bolag, samt till personer i dem.
Största ägare i Raire invest är Wantage one, som i mars gick i konkurs. Wantage one vd är en Uppsalabo i 30-årsåldern – som även är vd i Systemhus.
Ett närstående bolag som förekommer i SGE:s bokföring heter Sprinkle AB. Under 2019 värvade bolaget popstjärnorna Jessica Folcker och Denise Lopez till roller som "influencer" och "ambassadör".
I ett pressmeddelande från i fjol berättas hur Jessica Folcker lockats till Sprinkle av affärsmannen från Mälardalen. Hon avslutar själv texten: "Spänn fast säkerhetsbältet! Stora saker är på gång."
Ett drygt halvår senare begär hon och Denise Lopez, med stöd av fackförbundet Unionen sin arbetsgivare Sprinkle i konkurs för att inte ha fått sin lön.