Konkurrens på olika villkor
Konkurrensen på bredbandsmarknaden är sned eftersom Telia ofta vägrar släppa in andra bolag i sina telefonstationer. Till exempel uppger Bredbandsbolaget att man nekats tillträde till sex stationer i Uppsala.
— Telia kan hävda att det är platsbrist i stationen och säga nej. När vi ifrågasätter det gör Telia en utredning som kan ta allt från en till tio månader, säger Peder Ramel, vd för Bredbandsbolaget.
Han tar Uppsala stad som exempel. Här har bolaget nekats tillträde till sex stationer och väntar besked på två. På nio stationer har Telia sagt ja.
— Men då efter att vi först fått nej i tre fall och sedan gjort ytterligare undersökningar.
En annan operatör, Song Networks, har haft liknande problem.
— Vi har fått definitivt nej i cirka 15 procent av fallen. Ibland förstår man varför, ibland inte, säger Christer Isacsson, ansvarig för privatmarknaden.
Pts agerar med tyngd
Post- och telestyrelsen (PTS) är den statliga myndighet som sätter upp reglerna för en fungerande telemarknad med fri konkurrens. I fallet Telia Sonera och bredband har PTS det senaste året agerat ofta och kraftfullt.
I fjol beslutade PTS om att Telia var tvungna att dela med sig av utrymmet på stationerna när det var möjligt. I en rad fall underrättades sedan Telia om att man inte följde reglerna. I stationerna hade man sparat utrymme som sedan använts för egna bredbandstjänster.
I år har PTS gått än hårdare fram. Telia har fått föreläggande mot vite om tio miljoner kronor för att gå med på samlokalisering. PTS har också ökat tillsynen av telestationerna för att se om det verkligen råder platsbrist.
— Vi fortsätter tillsynen och Telia brukar följa våra förelägganden. I annat fall får vi gå till en domstol som kan utdöma böter, säger Magnus Axelsson, PTS.
Märker ingen skillnad
Trots den ökade aktiviteten har inte konkurrenterna märkt någon skillnad.
— Vi har samma problem som tidigare, säger Peder Ramel.
— Snarare tvärtom. På sikt är det mycket allvarligt om inte kunderna får valfrihet. Risken är att man om ett par år bara kan beställa bredband via Telia, säger Christer Isacsson.
Magnus Axelsson säger att ambitionen för PTS är att öka möjligheten för andra att komma in på marknaden. Men det kan ta tid innan konkurrensen fungerar friktionsfritt.
— Vi håller just på att samman ställa en omfattande enkät där Telia Sonera fått svara på frågor. Senare i höst kommer vi att agera ännu mer.
— Men det är komplexa frågor som kan ta tid och besluten vi fattar finns det alltid möjlighet att överklaga.
Håkan Ström, Telia Sonera, säger att företaget litar på tillsynen från PTS.
— Vi har skyldighet att erbjuda tillgång till telenätet och samlokalisering vid stationerna. Men som vi ser det är vi inte skyldiga att investera i utbyggnad för konkurrenters räkning när vi har fullt.
— Telefonnätet byggdes en gång för en operatör och ett ändamål. Det är klart att det behöver göras investeringar och utbyggnader.
Men både konkurrenter och PTS har ju i många fall sagt att det funnits plats på stationer ni hävdat är fulla.
— Det kan säkert finnas olika uppfattningar ibland. Därför står ju också marknaden under noggrann övervakning från myndigheterna, säger Håkan Ström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!