Den aktuella artikeln publicerades i nättidskriften Heliyon och handlar om fall av presymtomatisk smitta av covid-19. Till artikeln finns tio medförfattare där Erik Salaneck, docent i infektionsmedicin vid Uppsala universitet, är så kallad "corresponding author" och den som haft kontakt med tidskriften. I tidigare versioner av artikeln, som skickats till fem andra tidskrifter som dock avstått från att publicera den, finns även Åke Lundkvist, professor i infektionsbiologi vid Uppsala universitet, med som medförfattare. Men i samband med att manuset skickades in till Heliyon togs Åke Lundkvists namn bort.
Enligt Erik Salaneck berodde det på att han inte fått svar från Lundkvist om vad denne egentligen bidragit med till artikeln. Nu säger Erik Salaneck att han borde ha kommunicerat detta bättre, men att han erbjudit sig att korrigera det hela.
– Det här hade kunnat fixas i mars om det funnits samarbetsvilja från alla sidor, säger Erik Salaneck.
I stället har Åke Lundkvist anmält saken till prefekten, som i sin tur tog ärendet vidare till universitetets rektor som beslutade att överlämna det till Nämnden för utredning av avvikelser från god forskningssed.
Av handlingarna i ärendet framgår det tydligt att detta är en fortsättning på den konflikt mellan forskarna som pågått under det senaste året, och som UNT tidigare har redogjort för.
"Under det senaste året har jag bevittnat flera misstänkta brott mot etiklagstiftning, blivit utsatt för bedrägligt beteende och aktivt undanhållits viktig information ... samt till och med givits i uppgift av Åke Lundkvist att upprätta icke-sanningsenliga utsagor", skriver Erik Salaneck och hävdar att detta var orsaken till att han velat minimera kontakterna med Åke Lundkvist och skärskåda hans bidrag till artikeln.
Åke Lundkvist hävdar att han "självklart" borde ha stått som medförfattare till artikeln. I mejlkorrespondensen framgår det dock att han inte godtar att artikeln korrigeras så att hans namn läggs till: "Orsaken är bl a att jag och ingen av de ovan nämnda övriga 7 medförfattarna varken har fått se eller godkänna den nu publicerade artikeln samt, att det enligt vad jag hört, tydligen finns ej lösta frågetecken angående den etiska prövningen".
UNT har sökt Åke Lundkvist, både via mejl och telefon, men han har dock inte återkommit.