Videon är inte längre tillgänglig
I EU-projektet Romano Zor har kommunen arbetat med att öppna vägar till utbildning och arbete för romer. Dessutom har fokus legat på att öka deltagandet i samhället.
- Vi, länsstyrelsen i Stockholm och Uppsala kommun, arbetar från olika utgångspunkter mot samma mål, att alla människor ska vara lika mycket värda, säger Tiina Kiveliö, utvecklingsledare på enheten för minoritetsfrågor vid Länsstyrelsen i Stockholm.
Sedan år 2000 har romer status som historisk nationell minoritetsgrupp i Sverige och förra året trädde en ny lag i kraft som ska stärka romer, samer, sverigefinnar, judar och tornedalingars ställning. Lagen ska garantera att minoritetspolitiken förs i samråd med den berörda gruppen, samtidigt som kulturen och språket ska värnas om. Men statens offentliga utredning från 2010 konstaterade att romers utanförskap fortfarande är stort.
- Det är oacceptabelt att romer har sämre möjligheter till grundutbildning och att ta sig in på arbetsmarknaden. Det är en oerhörd uppförsbacke att leva som rom, både strukturellt och individuellt på grund av att situationen ser ut som den gör.
De kommande fyra åren har regeringen avsatt 46 miljoner kronor för att bryta romers utanförskap. Enligt Tiina Kiveliö har fler kommuner börjat samarbeta mer aktivt med romer under de senaste åren, så också i Uppsala.
- Nu har kommunen satt igång ett samarbete på allvar för att förbättra situationen. Den här konferensen är bara ett steg framåt, säger hon.