Jämställdhetsminister Lena Hallengren inviger kvinnofridskonferensen som äger rum 29 till 30 maj i Folkets hus, Stockholm. Bakom initiativet står Nationell myndighetssamverkan för kvinnofrid som består av 22 olika myndigheter. Under konferensen kommer aktuell forskning och nya utredningar att lyftas och syftet är att inspirera och ge ökad kunskap i området. Totalt samlas 600 deltagare från hela landet och 28 seminarier kommer att hållas.
– Det är personer från olika yrkeskategorier som deltar och största andelen kommer från socialtjänsten i kommuner från olika delar av landet, säger Annika Engström som är ordförande för Nationell myndighetssamverkan för kvinnofrid och projektledare för konferensen på NCK.
De olika seminarierna kommer bland annat att handla om dödligt våld i nära relationer, offentliga kvinnors utsatthet, vårdnadstvister med barnets bästa i fokus, våld i ungas nära relationer och domstolarnas roll i mål kring kvinnofrid.
– Ett seminarium kommer till exempel handla om den nya sexualbrottslagstiftningen, säger Annika Engström.
Konferensen arrangeras var femte år och i år hålls för den tredje gången. Nationell myndighetssamverkan för kvinnofrid startades år 2000 för att främja samverkan mellan myndigheter. Annika Engström förklarar att konferensen även är till för att samlas och diskutera framsteg.
– Det är viktigt att gå tillbaka och se hur arbetet har utvecklats, säger Annika Engström.
Arbetsförmedlingen, Migrationsverket och Barnombudsmannen är andra myndigheter som ingår i samverkan. Under första dagen hålls en utställning där myndigheterna delar ut information om deras arbete. Konferensen finansieras av de myndigheter som ingår i Nationell myndighetssamverkan för kvinnofrid.