Kondomkampanj för att hejda klamydia

Antalet unga som smittats av könssjukdomar har ökat de senaste åren. Utvecklingen har fått studentkåren och studentnationernas samarbetsorgan Kuratorskonventet att starta ett projekt för att öka kondomanvändningen bland Uppsalas studenter.

Uppsala2002-06-12 00:01
Det är i synnerhet de anmälda fallen av klamydia som ökar. Från år 1998 till 2001 nära fördubblades fallen i Uppsala län.
— Det är en bekymmersam utveckling som främst beror på att oron för att smittas av hiv har lagt sig och kondomanvändningen minskat, säger Seth-Olof Bergquist, smittskyddsläkare i Uppsala län.
Fortsätter utvecklingen riskerar siffran att hamna på över tusen fall i år, tillägger han.
Även de sexuellt överförbara sjukdomarna gonorré och syfilis har ökat under slutet av 90-talet. Allra störst är ökningen bland ungdomar i åldern 20 till 24 år.
— Det är precis i den åldern många studerar. Därför är studenterna en viktig målgrupp för upplysning om säker sex och vikten av att testa sig för könssjukdomar, säger Nellie Horna Wahlgren, en av ledarna för upplysningsprojektet Kondoma mera.

Störst ökning i storstäder
Hon tillägger att det finns studier som visar att ökningen av könssjukdomar bland ungdomar är störst i storstäder.
— Dessutom sprids sjukdomarna oftare i miljöer där det serveras mycket alkohol. Med tanke på alla nationer och att Uppsala är en förhållandevis stor stad kan man anta att studenterna här är särskilt utsatta, säger hon.
Projektet, som finansieras av Folkhälsoinstitutet, riktar sig i första hand till förstaårsstudenter och kommer att pågå under hela september. Studenterna kommer att få informationsblad och gratis kondomer i samband med att de skriver in sig vid studentkåren eller sin nation. Kuratorskonventet och studentkåren ska låta utbilda tio informatörer som bland annat ska besöka samtliga nationers reccemottagningar för att informera studenterna.

Kan komma att upprepas
Seth-Olof Bergquist är mycket positiv till att man väljer att rikta till förstaårsstudenter.
— Det är viktigt att hela tiden gå ut med påminnelser om könssjukdomar och hur man skyddar sig, i synnerhet till ungdomar, säger han.
Faller projektet väl ut kan det komma att genomföras även under vårterminen.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!