Komplediga läkare kan minska underskott

Ordning och reda på komp- och forskningstid, och rask användning av ackumulerade forskningsanslag. Det är några åtgärder som tf sjukhusdirektör Eva Telna hoppas ska få Akademiska sjukhusets ekonomi i balans.

Uppsala2015-10-19 17:39

Tuffa sparåtgärder aviserades i september efter att sjukhusets bokslutsprognos återigen pekar mot miljonunderskott. I ett 12-månadersperspekiv handlar det om närmare 500 miljoner kronor. Ökade intäkter ska ta hem 137 miljoner, minskade kostnader 341,8 miljoner kronor.

Förstärkt anställningsstopp och bättre resursutnyttjande genom samordnad schemaläggning är två åtgärder, ökat jourkomputtag och ”genomlysning registrering läkare i personalsystem” är andra. Ytterligare åtgärder håller på att tas fram.

– Läkarnas avtal ger rätt att ta ut jourkompensation i pengar eller i ledig tid. Målsättningen har varit att jourkompen tas ut fördelat så att 70 procent tas ut i ledighet, resten i pengar. Nu är förhållandet närmare det omvända, och vi vill styra över till mera ledig tid men självklart måste det anpassas så att verksamheterna inte påverkas, säger tf sjukhusdirektör Eva Telne.

Registreringen av läkartid i personalsystemen är en fråga som tidigare har varit aktuell och bottnar i att personalsystemen enligt Eva Telne inte är så lätthanterligt som det kunde vara:

– Det handlar om redovisning av arbetstid. Våra läkare forskar och arbetar på kliniker. Forskningen sker i stor utsträckning på särskilda anslag som ALF-medel. Kliniktiden betalas av sjukhuset. Redovisning av tid och kostnader måste hamna rätt, säger Eva Telne.

Redovisning av forskningstid berör ännu en sparåtgärd, ”ökat uttag av ALF-medel”. ALF-medel är statliga anslag till forskning och läkarutbildning.

– Det nya avtalet som togs fram på uppdrag av Jan Björklund, dåvarande utbildningsministern, är att beviljade ALF-medel som inte tas i anspråk ska betalas tillbaka till staten. Det innebär att vi kan förlora de omkring 40 miljoner som ackumulerats under en följd av år, säger Sune Larsson, forsknings- och utbildningsdirektör på Akademiska.

De 202 miljoner kronor som Akademiska har i ALF-medel 2015 kommer att utnyttjas till fullo, enligt Sune Larsson.

Torbjörn Karlsson, överläkare och ordförande i Upplands allmänna läkarförening, ser inga problem med att mera komptid tas ut i ledighet, men inte heller med personalsystemet Medinet:

– Det är bra om alla läkare kan kompa ut med ledig tid för jourer och beredskap. Vilan behövs. Min erfarenhet är att Medinet fungerar bra, det är snarare en fråga om möjlighet att ta ut forskningstid utan att kontinuiteten i klinikarbetet störs, säger Torbjörn Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om