Kompisar mot mobbning

Ingen ska behöva vara rädd för att gå till skolan och ingen ska behöva lyssna på kränkande ord dag efter dag. - Det går att komma till rätta med mobbning om man berättar för en vuxen att man är utsatt, säger Karin Karlsson, skolkurator på Almunge skola.

Robert Hägg, Pedram Samani, Rebecka Vidmark och Maja Shalit är kamratstödjare på Vaksalaskolan i Uppsala.

Robert Hägg, Pedram Samani, Rebecka Vidmark och Maja Shalit är kamratstödjare på Vaksalaskolan i Uppsala.

Foto: Johanna Brydolf

Uppsala2008-02-02 00:00
- Att vara utanför är hemskt. Det är längesedan jag var det, kanske på sexårs, så jag minns knappt, men jag minns att det var jättehemskt, säger Rebecka Vidmark som går i sexan på Vaksalaskolan.

Hon är en av skolans kamratstödjare som har till uppgift att hålla ögonen öppna för mobbning och bråk.
- Vi kamratstödjare är inte till för att lösa bråken, men för att upptäcka vad som händer. Sen kan vi gå och prata med en lärare. Det är lättare för oss att göra det än den som är mobbad, säger Rebecka Vidmark.

Pedram Samani och Maja Shalit håller med. De går i fjärde klass och är också kamratstödjare.
- Man vågar berätta mer för en kompis än en lärare, säger Maja Shalit.
Men det är viktigt att de vuxna får reda på vad som händer. Det är de som har ansvar enligt lagen för att mobbning motverkas på skolan.
- Om vi vuxna får reda på att någon blir mobbad kan vi agera. Men på varje skola finns det fall som inte de vuxna ser och barnen vågar inte berätta. Barnet kanske är rädd att bli kallad skvallerbytta eller för att bli retad ännu mer om man berättar, säger Karin Karlsson.

Rebecka Vidmark, Pedram Samani och Maja Shalit tycker att det är viktigt att eleverna också är med och jobbar mot mobbning. För även om de vuxna måste ta ansvaret för att förhindra mobbning på skolorna finns det saker som inte de vuxna kan göra, till exempel att vara kompis med någon som känner sig ensam.
- Om jag ser att någon är ensam går jag fram och frågar om vi kan leka eller om vi ska sitta tillsammans i matsalen till exempel, säger Maja Shalit.




Vad är en kamratstödjare?
Kamratstödjare finns i flera skolor i Uppsala. De fungerar som en länk mellan elever och lärare och har till uppgift att hålla ögonen öppna för mobbning och bråk på skolan. På så vis kan de vuxna lättare få reda på om det är problem på skolan som måste lösas. På Vaksalaskolan väljs en kamratstödjare i varje klass genom en sluten omröstning.
Vad ska man göra om man blir mobbad?

Kurator Karin Karlssons tips:
Berätta för en lärare vad som händer. Hjälper inte det så gå till skolsköterskan och berätta för dina föräldrar. Föräldrarna kan gå vidare till rektorn. Om inte rektorn heller agerar kan föräldrarna vända sig till Skolverket.

Om du vill prata med någon utomstående kan du ringa till:

Barnens Hjälptelefon (BRIS) 0200-230 230

Brottsofferjouren, 0200-21 20 19

Barnombudsmannen i Uppsala, 018-694499

På barnombudsmannens hemsida kan du även maila anonymt, gå in på www.dinbarnombudsman.nu

Hemsidor om mobbning:

Friends, Sveriges största organisation som arbetar mot mobbning: www.friends.se

Stiftelsen, Våga va dig själv, till minne av Linda Falkbäck i Bålsta som 13 år gammal tog sitt liv 2005 för att hon inte orkade leva mer på grund av mobbningen i skolan: www.vagavadigsjalv.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!