Kompetenskris väntar it-sektorn

Inom tre eller fyra år väntar en verklig kompetenskris i it-branschen, tror Uppsvenska handelskammarens it-råd. I dag är intresset för de högre utbildningarna svagt och många av dem som kommer in med låga betyg kommer sannolikt inte att bidra till den kommande tillväxten i länet.

Uppsala2004-04-15 00:00
Uppsala universitet och företagen i Uppsala delar samma bekymmer. Hur få folk att välja en datautbildning endast fyra år efter det att it-bubblan sprack?
Till att börja med kan man slå fast att den omtalade bubblan i första hand var ett fenomen på börsen.
— Det var mer en investerarbubbla än en it-bubbla. Datorer har kommit för att stanna och finns överallt i vår vardag, säger Ivan Christoff, samordnare på datavetenskapliga programmet.
— It genomsyrar i dag alla verksamheter. På så vis är det olyckligt att tala om en it-bransch, säger Göran Lundgren, vd i IPM Svenska AB och ordförande i it-rådet.

Många förstod inte jobbet
Uppgången i slutet av 1990-talet skapades till stor del av anställda med korta utbildningar eller som var helt självlärda.
— Det fanns en stor marknad i att göra den första omgången hemsidor till företag och organisationer. När det var klart dog efterfrågan, säger professor Ewert Bengtsson, ordförande i Virtuella it-fakulteten på Uppsala universitet.
— Många rekryterades till jobb de inte riktigt förstod. De lärdes upp på 14 dagar och sattes in i produktionen.
Uppgiften att säkra alla datasystem inför millennieskiftet bidrog också till uppgången i branschen, och miljardrullningen där gjorde att stiltjen efter börsraset blev total.
— Efter tolvslaget 2000 hade vi en överkapacitet som ledde till arbetslöshet och många har nu hittat sysselsättning i andra branscher, säger Pär Råghall, affärsområdeschef på Systeam (tidigare universitetsanknutna Udac) i Uppsala.

Mer än två veckor krävs
De kommande utmaningarna inom it kommer att handla om andra områden som kräver mer än två veckors utbildning.
— Inom tio år kommer till exempel hela internet att behöva uppgraderas till nästa generation. Nu finns det plats för fyra miljarder adresser, vilket inte på långt när räcker om man bara tittar på Kinas utveckling. Det är en stor uppgift som kommer, säger Ewert Bengtsson.
Därav krisen redan nu. Varje år sedan 2000 har antalet sökande till utbildningar som data- och systemvetenskap minskat med 30 procent. Och mer alarmerande än själva antalet är att de som går utbildningarna inte håller måttet.
— Vi får fortfarande med toppen, de 10—15 procent bästa. Problemet är den breda gruppen där under som nu nätt och jämnt klarar utbildningen, och kanske inte inom stipulerad tid, säger Ivan Christoff.
Förklaringen är att det nu krävs gymnasiebetygssnitt på 11—12 (2,8—3,1 enligt gamla skalan) mot tidigare 14—15 för att komma in på programmen. Det drabbar kvaliteten på utbildningen och ger studenterna en sämre position när de sedan söker jobb.
— Ett sämre intag kommer att ge ett sämre utsläpp nu under en period, säger Ewert Bengtsson.

Klent intresse för teknik
Det låga intresset för it-utbildningar är en del i ett vidare samhällsproblem som de flesta bedömare anser vara skadligt för hela landets tillväxtpotential: det över huvud taget låga intresset för naturvetenskap och teknik redan i grundskolan, som sedan fortplantar sig i gymnasievalet.
— Det är ett elände med naturutbildningarna. En liten tröst är att vi snart har två gymnasier med it-profil i Uppsala, säger Ivan Christoff.
— Men det finns en fara att elever läser för mycket it på bekostnad av matematik och fysik, och även svenska och engelska, säger Ewert Bengtsson.
It-rådet är enigt om att det behövs mycket välutbildat folk snart för att möta efterfrågan. Konkurrensen blir mycket stark den här gången, från nya EU-medlemmar i öst och från outsourcing till länder som Indien.
Utbildningarna finns här i Uppsala och de är bra, säger ansvarige Ewert Bengtsson.
— Vi håller på att få ordning på systemvetenskapliga programmet, som varit ett sorgebarn. Och vi har flera nya utbildningar på it-området, som bioinformatik, och nya typer av utbildningar, som college med it-profil där man kan hämta igen kunskaper som missats.

"Det mesta är ännu ogjort"
Om fyra eller fem år stundar ljusare tider, enligt it-rådets vision.
— Vi kommer att konkurrera med vår kompetens, spår Anders Lundwall, vd för Handelskammaren.
— Vi kommer att vara dubbelt så många anställda, hälften av dem rekryterade från bra utbildningar, säger Pär Råghall.
— Det mesta är ännu ogjort inom it, säger Göran Lundgren trösterikt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om