Kompetens viktigt för Uppsalas tillväxt

Mer utbildningsinsatser och större bredd i rekryteringen är nyckeln för framtida tillväxt i Uppsala län. För Sandvik i Gimo är kompetent arbetskraft den viktigaste konkurrensfördelen gentemot låglöneländerna.

Uppsala2005-04-06 00:00
Uppsala län har den fjärde lägsta arbetslösheten i landet och gott om välutbildad arbetskraft, men kan ändå hamna i en besvärlig situation om tillväxten stagnerar.
— Ökar arbetslösheten leder det till högre skatter. Det ger utrymme för minskad konsumtion som leder till fler arbetslösa och lägre tillväxt. Då är vi inne i en nedåtgående spiral. För att klara det måste vi öka insatserna för utbildning och ökad kompetens, sade länsarbetsdirektör Björn von Heland när han inledde seminariet Kompetensförsörjning för tillväxt i Uppsala län.
För snabbstålstillverkaren Sandvik i Gimo är just kompetent arbetskraft den främsta konkurrensfördelen på världsmarknaden.
— Vi kan inte konkurrera lönemässigt med låglöneländerna. I stället satsar vi på forskning och utveckling. På så sätt skapar vi produkter med ett mervärde som vi är ensamma om, berättade platschef Kjell Söderhäll.

Kompetensutveckling
För att hålla konkurrenskraften uppe måste personalen vara flexibel och inställd på kompetensutveckling.
— Den allra viktigaste gruppen är vår personal ute på verkstadsgolvet. Det är oerhört viktigt att de deltar i utvecklingen hela tiden. Det är bland annat genom deras idéer vi kan skapa en bättre och effektivare produktion, sade Kjell Söderhäll.
Sandvik i Gimo har i dag totalt 1600 anställda.
— Och vi kommer inte att bli fler, snarare färre. Däremot måste vi tillverka mer för att överleva, sade Kjell Söderhäll.
Rationaliseringarna pågår ständigt. Mellan 80 och 120 arbetstillfällen försvinner varje år. De ersätts till med ny teknik och smartare sätt att arbeta. I dag går utvecklingen mot att individerna i fabrikens arbetslag ges förutsättningar att utvecklas individuellt. Det skapar mer kreativa arbetsmiljöer.

''Bredda normen''
För att all kompetens i Uppsala län ska kunna tas till vara räcker det dock inte enbart med kompetenshöjning. Länsarbetsnämnden anser även att normen på arbetsmarknaden måste bli bredare.
"Man ska helst vara Sverigefödd, utan handikapp och i yngre medelåldern" för att få jobb i dag, enligt arbetsmarknadsanalytiker Stefan Tjärnback. Han tror att arbetsplatser med allt för likartad sammansättning stagnerar och vill att arbetsgivarna ser mer till olikheter i ålder, ursprung och förutsättningar för att skapa framgångsrika företag.
Kompetensförsörjning för tillväxt i Uppsala län hölls på tisdagen och arrangerades av Länsarbetsnämnden, Kompetensrådet-, och Regionförbundet i Uppsala län.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om