Kompakt motstånd mot försäljningen

Oron är stor efter kommunens beslut att sälja 300 lägenheter i Gottsunda centrum. Kommunledningen lovar dock att säkra upp för oseriösa köpare och ombildning till bostadsrätter.

Ett hundratal personer kom för att ställa frågor till kommunalråden Erik Pelling (S) och Tobias Smedberg (V) om utförsäljningen av 300 lägenheter i Gottsunda centrum.

Ett hundratal personer kom för att ställa frågor till kommunalråden Erik Pelling (S) och Tobias Smedberg (V) om utförsäljningen av 300 lägenheter i Gottsunda centrum.

Foto: Lennart Lindström

Uppsala2019-04-17 07:58

Ett hundratal personer hade kommit till det dialogmöte som Hyresgästföreningen anordnat i Gottsunda centrum på tisdagskvällen. Anledningen var planerna på en försäljning av Gottsunda centrum och 300 lägenheter i området. Kommunalråden Erik Pelling (S) som är för en försäljning och Tobias Smedberg (V) som är emot var på plats för att svara på frågor.

Erik Pelling inledde med att förklara att han och en majoritet av de politiska partierna vill sälja därför att kommunen behöver pengar för att bygga skolor, förskolor och annan infrastruktur när Uppsala växer. Att låna till allt riskerar, enligt Pelling, kommunens ekonomi.

Tobias Smedberg anser att sälja ut 300 bostäder är att utsätta 300 familjer för en stor risk.

– Ingen vet vad en ny fastighetsägare kommer att göra med bostäderna, sade han.

Kring det kom frågorna från de boende att handla om under kvällen.

En man ville ha svar på om hyrorna kommer att höjas.

– Det behöver inte blir så. Skillnaden i hyra är heller inte jättestor mellan Uppsalahems hyror och privata hyresvärdar. Om hyran höjs beror det oftast på att lägenheterna renoveras. Vi vill att det ska finnas flera nivåer att välja på när man renoverar.

Får man bo kvar? undrade en orolig kvinna i publiken.

– Ja. Försäljningen innebär bara att man byter hyresvärd. De som bor i lägenheterna i dag kan inte bli vräkta med den hyreslagstiftning vi har. Vi ska se till att vi säljer till en seriös köpare som tar hand om bostäderna på ett bra sätt, svarade Erik Pelling.

Kan du garantera att en seriös köpare inte säljer vidare lägenheterna till ett mindre seriöst bostadsbolag?

– Tanken är att förhindra det genom avtal där kommunen exempelvis kan kräva rätt att återköpa lägenheterna.

Kan en ny ägare göra allt till bostadsrätter. Många som bor här är äldre och har låga inkomster. Vissa är funktionshindrare. De kommer inte att ha råd att köpa?

– Det ska inte bli bostadsrätter. Det kommer vi att säkra upp genom avtal med den nye ägaren. Att det aldrig ska ske kan ingen garantera, men avtalen ska löpa under lång tid.

Ni vill ha en dialog med Gottsundaborna om försäljningen nu, efter att ni tagit beslutet om att sälja. Varför gjorde ni inte det före?

– Inför beslutet att sälja har vi gjort en grundlig analys av vad vi kan sälja. Nu ska en idétävling avgöra vilken som får köpa Gottsunda centrum och de 300 lägenheterna. Vi vill veta vad ni som bor i Gottsunda tycker för att kunna ställa rätt krav på en köpare, sade Erik Pelling.

Om han lyckades lugna de boende är oklart. Klart är dock att motståndet mot en försäljning är kompakt.

Det ska säljas

Gottsunda centrum med 300 lägenheter ska säljas om förutsättningarna är de rätta.

Kulturhuset, simhallen och idrottsanläggningarna, samt byggrätter för bostäder på parkeringen utanför kan komma att säljas.

Gator, torg, parker och andra allmänna anläggningar ska inte säljas.

En idétävling för Gottsunda centrum ska avgöra vem som får köpa. Tävlingen ska hållas i januari 2020.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om