Kommunlobbying för att inte förlora en kvarts miljard
Uppsala kommun tar till lobbying för att inte förlora en kvarts miljard i tvisten med Skatteverket om Uppsalahems fastighetsförsäljningar i mitten av 90-talet. Med ändrad lagstiftning ska skattepengarna räddas.
Vinner Skatteverket där tvingas kommunen betala 215 miljoner kronor i extra skatt. Det motsvarar nästan hela det kommunala överskottet för 2005.
— Vi måste göra allt vad vi kan för att inte förlora, säger ekonomidirektör Christina Rapp Lundahl.
Strategin är att få till en lagändring för att säkra miljonerna. Kommunen har låtit revisionsfirman Öhrlings utreda om det är möjligt att ändra lagen. Svaret är ja. Nu har den socialdemokratiske riksdagsledamoten från Uppsala, Agneta Gille, dragit i gång ett lobbyarbete bland sina partikamrater i riksdagen för en lagändring.
— Jag tänker prata med de skattekunniga i finansdepartementet. Vi har redan lagt motioner i frågan. Nu tänker jag gå kontaktvägen för att se vilka möjligheter som finns, säger hon.
Det gäller att hitta argument som håller.
— Vi måste visa att vi har en lag som inte är bra och måste förändras. Tvisten kan i slutänden kosta oss upp emot 250 miljoner. Det är jättemycket. Kan vi på något sätt påverka det så ska vi försöka, säger Agneta Gille.
Förlorar kommunen i sista instans så drabbas dock inte Uppsalahems hyresgäster. Uppsala kommuns koncernbolag Uppsala Stadshus AB har tagit på sig betalningsansvaret. Bolaget har dock fått anstånd med pengarna tills tvisten är avgjord.
Moderaten Lennart Hedqvist, som bland annat är ledamot i riksdagens skatteutskott, tycker att kommunen är sent ute.
Han skrev själv en motion till riksdagen om en lagändring för fyra år sedan. Alla partier i fullmäktige skrev på utom socialdemokraterna som lade en egen motion.
— I den fanns inte principen om att lagändringen för kommunala bolag skulle gälla retroaktivt så den avslogs. Sedan dess har inte mycket hänt. Jag tycker kommunen har varit för passiv i den här frågan, säger han.
Gunnar Hedqvist tycker ändå det är bra att Agneta Gille försöker. Men han tror att statsmakten redan har räknat in pengarna från Uppsalahem i budgeten. Säger riksdagen ja till en lagändring så fattas det drygt 200 miljoner och förslag som är budgetpåverkande "stupar" ofta.
— Jag hoppas att Agneta Gille kan finna en väg. Bättre sent är aldrig. Det här är oerhört viktigt för Uppsala kommun och för andra som kan drabbas av samma sak, säger han.
FAKTA - kontinuiteten avgörande
I början av 1980-talet ombildades ett stort antal kommunala bostadsstiftelser till aktiebolag på uppmaning av staten. Tanken hos lagstiftaren var att ombildningarna skulle kunna ske utan skattemässiga konsekvenser. Länsrättens dom har visat att det inte gäller. Genom att införa en princip om att tillämpa lagen retroaktivt skulle frågan kunna lösas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!