I höst utbildas all sjukvårdspersonal i ett kommunikationsverktyg som är hämtat från amerikanska flottan.
I Sverige dör 3 000 personer och 100 000 skadas varje år som följd av misstag inom vården. I dödsfallen handlar det ofta om kommunikationsbrister. När en läkare ska lämna över en patient till en annan läkare är risken stor för missförstånd.
UNT berättade på tisdagen om 69-åriga Hannele Damm. Hon kom in till akuten på Akademiska sjukhuset i Uppsala med symtom på livshotande septisk chock. Ändå dröjde det åtta timmar innan hon fick behandling. Det var för sent och ett dygn efter att hon lagts in avled hon av blodförgiftning orsakad av helt vanlig njursten. En av orsakerna var just brister i kommunikation mellan de sex läkare som ansvarade för hennes vård.
– Det är välkänt att de allvarliga vårdskadorna ofta beror på kommunikationsbrister. När en patient flyttas mellan olika enheter finns det risk för att överföringen av information mellan ansvariga läkare inte fungerar optimalt. För en patient som flyttas fem till tio gånger mellan enheter under sin vårdtid blir riskerna större, säger Filippa Nyberg, chefläkare på Akademiska sjukhuset.
– Man kan jämföra det med viskningsleken. Informationen förändras efter en lång rad överföringar, säger Filippa Nyberg.
Efter dödsfallet har processen med att ta fram ett bättre kommunikationsverktyg intensifierats på sjukhuset. I höst ska all vårdpersonal utbildas i Tub, Tidig upptäckt och behandling, som består av två delar: dels poängskalan Mews som beskriver patientens värden, dels ett kommunikationsverktyg som kallas S-bar.
S-bar står för Situation, bakgrund, aktuellt tillstånd och rekommendation. Chefsläkaren Göran Modin som är ansvarig för införandet av Tub anser att sjukhuset måste bli bättre på att tidigt upptäcka när en patients tillstånd försämras.
– Oavsett vem som lämnar vidare en patient ska man följa systemet. Det är mycket enkelt, och den som lämnar över patienten måste också komma med en rekommendation vilket gör man tvingas tänka en extra gång, säger Göran Modin.
– Det finns inget krav på Akademiska sjukhuset att införa det här, utan vi gör det på eget initiativ
Varför har ni inte infört det här tidigare?
– Det är svårt att svara på. S-bar är relativt nytt inom vården, men det går att använda i andra sammanhang. Vi har börjat använda det när vi mejlar till varandra i andra frågor, säger Göran Modin.