Kommunfolk får lära mer om äldre

Hur mår äldre egentligen? Jo, tack ganska bra, skulle svaret på den frågan kunna bli. Det visade sig när en seminarieserie om äldre i Uppsala län inleddes på onsdagen.

Barbro Westerholm var en av föreläsarna vid ett seminarium om äldres hälsa och säkerhet i Uppsala län på onsdagen.

Barbro Westerholm var en av föreläsarna vid ett seminarium om äldres hälsa och säkerhet i Uppsala län på onsdagen.

Foto: Eva Nevelius

Uppsala2009-05-06 16:58
Det är Regionförbundet som arrangerar sammanlagt tre seminarier riktade till politiker, chefer och tjänstemän.
- Vi tror de behöver lite samlad kunskap för att få bra beslutsunderlag när det handlar om frågor som rör äldre, sade Gudrun Tevell vid Regionförbundet.
Hon och kollegan Anna-Kari Nilsson kan också tycka att det behövs en delvis ändrad syn på de äldre i samhället.
- Äldre anses ofta som en belastning i stället för att ses som en resurs.

Att äldre har mycket att tillföra samhället visade en av dagens föreläsare, professor emeritus i arbets- och miljömedicin Peter Westerholm, med hjälp av forskarrön om äldres förmåga. Det visar sig att resultaten i kognitiva test visserligen försämras med åldern, men att äldre trots det inte är sämre på att utföra sina arbetsuppgifter.
- Det finns inget påvisat samband mellan ålder och arbetsprestation. Äldre arbetstagare presterar lika bra som yngre.
Med åldern tillkommer det som kan kallas visdom. Äldre har större kunskap om livsfrågors möjliga lösningar, känsla för proportioner (att skilja mellan huvudsak och bisak) och förmåga att hantera livets osäkerheter.

Långt upp i åldrarna mår äldre också ofta ganska bra. Det visar statistik ur länets Liv och hälsaundersökningar.
- Hälsan för äldre kvinnor har förbättrats väsentligt på senare år. Man säger ofta att äldre kvinnor mår så dåligt, men det är inte så, sade Inna Feldman, från landstingets samhällsmedicinska enhet.

Däremot ser man stora skillnader mellan olika grupper: Sämst mår kvinnor med låg utbildning och utländsk härkomst.
För den som vill förbättra situationen för äldre finns det dock mycket att göra. Barbro Westerholm berättade om Äldreboendedelegationens betänkande Bo bra hela livet. Där presenteras bland annat behovet av mellanformer mellan det egna hemmet och det särskilda boendet som service- och trygghetsboende.

Och Margareta Widén Berggren (s) kommunalråd från Östhammars kommun berättade om det arbete som pågått där för att förbättra hälsan hos äldre. I höst går man vidare med att ansöka om EU-medel för ett samarbetsprojekt med en kommun i Finland och en i Lettland. Målsättningen är att förbättra äldres hälsa genom fysisk aktivitet.
Seminarieserien kommer nu att fortsätta med ett seminarium om fallskador och ett om boendemiljö.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!