Kommuner slarvar med vattentillsyn
Livsmedelsverket drar i år ned de normerande dricksvatteninspektioner i landets kommuner med en tredjedel. Anledningen är att många kommuner inte åtgärdar brister som verket påpekat. I stället ska särskilda checklistor utformas. Under en tioårsperiod har 28 000 blivit sjuka av förorenat vatten.
Efter fyra år har 92 inspektioner gjorts. Under förra året besöktes 32 kommuner. I år görs dock endast 20 inspektioner, däribland den i Uppsala kommun.
- Vi har haft regler för dricksvatten i många år. Men många kommuner har ännu inte börjat efterleva dessa. Varför det är så har jag inget bra svar på. Men på en del håll vill jag påstå att tillsynen har blivit bättre, säger Christina Forslund, statsinspektör vid tillsynsavdelningen.
Bakterier i vatten
Enligt statistik från Smittskyddsinstitutet insjuknade mellan 1993 och 2004 drygt 28 000 personer sedan de fått i sig vatten som innehåller virus eller bakterier. I landets 290 kommuner finns cirka 2000 vattenverk.
De normerande inspektionerna infördes för att inhämta kunskaper om hur tillsynen sköts runt om i landet, och syftet var också att få en likvärdig tillsyn.
Stora brister
Inspektionsrapporterna pekar på omfattande brister. I genomsnitt har de inspekterade anläggningar fyra avvikelser.
Det allvarligaste är att vattenverken inte når upptill kvalitetskraven. Var femte verk har anmärkningar på dricksvattenkvaliteten. Gränsvärden överskrids ofta.
— Det är också allvarligt att det vid en tiondel av vattenverken förelåg en tydligt risk för förorening av dricksvattnet, säger Christina Forslund.
Efter en normerade inspektion skriver verket en rapport och begär in en åtgärdsplan från kommunen som ska se till att denna verkställs.
— Några sanktionsmöjligheter har inte vi att ta till. Det är miljökontoren som kan utfärda dessa. Jag tror aldrig något vite utfärdats, säger Christina Forslund.
Inspektionschecklista
Förklaringarna verket ger till den bristande tillsynen är att kommunerna saknar resurser för livsmedelstillsyn. Men i en rapport pekar man också på tillsynsmyndighetens nära samröre med vattenproducenten eftersom de båda har kommunen som arbetsgivare. Ett annat skäl är att tillsynsmyndighet och vattenproducent är lyder under samma förvaltning eller nämnd.
För att försöka höja kompetensen i kommunerna ska Livsmedelsverket i år ta fram en inspektionschecklista. Samtidigt dras alltså antalet inspektioner ned.
- De resultat som vi har sett hittills av de normerande inspektionerna har inte varit så bra. Vi hade hoppats på en förbättring. Checklistorna tror vi är ett sätt att snabbare nå ut till kommuner, säger Christina Forslund.
Peter Brådenmark är chef vid tillsynsavdelningen:
- Det kan låta som om vi ger upp med de normerande inspektionerna. Så är det inte alls. En annat skäl till att i vi i år drar ned på den verksamheten är att vi satsar mycket resurser på att utbilda inspektörer, och ta fram informationsmateriel och vägledningar inför den nya EU-lagstiftning som träder i kraft vid årsskiftet.
Läs mer i UNT!
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!