De stora pensionsavgångarna inom länets kommuner och inom landstinget kommer inom en snar framtid att bli en påfrestning på ekonomin. Därför finns ett förslag om att starta en gemensam stiftelse för kommunerna och landstinget i Uppsala län, som ska förvalta pengar till framtida pensioner.
Att flera kommuner går samman i en stiftelse gör att man får mer pengar att förvalta, vilket kan ge fördelar i form av lägre administrativa kostnader och bättre avkastning. Ett annat syfte är separera pensionspengarna från kommunernas löpande ekonomi.
– Det finns en rädsla att man frestas att använda pensionspengarna till annat om de inte sätts undan, säger Stefan Ackerby som är biträdande chefsekonom på Sveriges Kommuner och Landsting.
Frågan om stiftelsen behandlas just nu i länets kommuner och hittills står det klart att Uppsala, Östhammar, Tierp, Heby och Knivsta vill vara med.
– Fördelen som vi ser är att administrationskostnaderna blir lägre när man går ihop. Dessutom är det inte realistiskt att en liten kommun som vi ska ha egen kompetens för att placera pengar, säger Knivstas kommunalråd Göran Nilsson (M).
Även Håbo kommun tycker att stiftelsen är en bra idé, men har inga pengar att stoppa in just nu. I Älvkarleby har inga beslut ännu fattats. Enköping säger däremot nej.
– Vi ser få fördelar, utan gör bedömningen att vi kommer att klara pensionskostnaderna av egen kraft, säger Enköpings kommunalråd Anna Wiklund (M).
Inte heller landstinget, som skulle bli den största medlemmen i stiftelsen med sina många anställda och relativt höga lönenivå, vill vara med. Man har inget att vinna på det, anser landstingsrådet Erik Weiman (M).
– Vi känner oss tryggare med att sköta våra egna pensionsmedel. Med en så här stor stiftelse blir det svårare med transparensen. Ju fler som är med desto större är risken för att det kan vara svårt att hålla reda på vem som stoppat in vad.
Men Jan Malmberg, ekonomidirektör i Uppsala kommun, delar inte den oron.
– Nej. Man vet alltid vilken andel som vardera part har stoppat in, det har man en särskild förteckning över. Alla har sin egen tårtbit.
Enligt Jan Malmberg behöver Uppsala kommun vara med för att stiftelsen ska bli av, annars blir det för lite pengar att förvalta.
– Men vi gör det också för att säkerställa pengar till pensioner. Då finns det ingen möjlighet att använda dem till något annat.