Kommunens utlovade krafttag

Så gick det med kommunens nio utlovade kraftag i Gottsunda

Uppsala2009-11-25 08:01
1. Fler av kommunens fältassistenter ska röra sig i områdena.
Anders A Aronsson:
- Vi ökade bemanningen av personal från socialtjänsten som rörde sig ute på gatorna i Gottsunda och Valsätra under de mest kritiska veckorna. Men nu har behovet minskat eftersom det är mycket lugnare i området.

2. Kommunen ska uppmana föräldrar och andra att bli nattvandrare. Brottsförebyggande rådet ska stödja och utbilda dem.
Ann-Christine Dahlén, Brottsförebyggande rådet:
- Exakt hur många fler de har blivit har jag inte koll på, det är ju en frivillig verksamhet. Men jag vet att vi på Brottsförebyggande rådet har utbildat ett femtiotal nattvandrare runt om i stan.

3. Kommunen ska föra en dialog med Fryshuset om att starta utbildning och verksamhet enligt modellen Lugna gatan.
Anders A Aronsson:
- Vi bestämde oss för att inte satsa på Lugna gatan. Det hade blivit alldeles för dyrt och dessutom anser vi inte att verksamheten skulle passa i Gottsunda.

4. Fler kommunala enheter ska aktiveras för insatser i stadsdelarna, till exempel snabb klottersanering.
Ingemar Carlsson, sektionschef i Uppsala kommuns parkgrupp:
- Nej, jag kan inte på rak arm säga att vi gjort större insatser än vi brukar. Vi åtgärdar allt klotter på förskolor och skolor när vi får in en felanmälan, säger Ingemar Carlsson, sektionschef i Uppsala kommuns parkgrupp.

Anders A Aronsson:
- I det här fallet får man väl erkänna att vi inte har kommit i takt än.

5. Kommunen ska stötta föreningar och enskilda som vill göra särskilda insatser för Gottsunda.

Anders A Aronsson:
- Det är många föreningar och projektgrupper som sökt pengar för att kunna göra insatser i Gottsunda. Men kommunen är inte gjord av pengar. Vi beslutade oss för att ge drygt 1,2 miljoner kronor till Studiefrämjandet i Gottsunda, pengarna ska komplettera projektet Gottsunda Factory. Syftet är att vi, tillsammans med dem och det lokala föreningslivet ska hitta sätt att aktivera ungdomarna. Det kan till exempel handla om studiecirklar, föräldragrupper och olika nätverk. Ungdomarna ska ha stort inflytande över vad pengarna används till.

6. Gottsundas områdesgrupp, som är ett samarbetsorgan för flera myndigheter och fastighetsägare, till exempel Uppsalahem, skolor och föreningar ska träffas kontinuerligt för att jobba effektivare och för att göra området trevligare.

Anders A Aronsson:
- Samarbetet fanns ju redan innan upploppen i Gottsunda, man kan väl konstatera att det har fungerat bra. Jag känner inte till någon specifik åtgärd som exempelvis gjort området trevligare. Men än har bara tre månader gått.

7. Kommunen ska jobba intensivt med att få till fler arbetstillfällen och praktikplatser.
Hilde Klasson, samordnare för den så kallade Gottsundaprocessen och fritidspolitiker för S:
- Arbetsmarknadsprojektet Gottsunda Factory har som uppgift att få fram nya företagare, praktikplatser och arbetstillfällen i området. Hittills har de visat goda resultat. Pengarna som kommunstyrelsen beviljat Studiefrämjandet ska också gå till projekt för arbetsträning och praktik.

8. Överläggningar mellan kommunledningen och polisledningen ska fastställa hur situationen i Gottsunda ska utvecklas och hanteras.
Anders A Aronsson:
- Före jul kommer ett nytt avtal mellan polisen och Uppsala kommun att tecknas. I det fastslår vi riktlinjerna för samarbetet mellan oss. Jag tycker att vi har ett bra samarbete med polisen, men jag hade gärna sett att de öppnade ett lokalt poliskontor i Gottsunda. Det vill de dock inte göra om inte kommunen gör fler fältinsatser i området. I det här läget är vi oense om vad som definierar en fältinsats.

9. Landstinget ska öppna en ungdomsmottagning i Gottsunda.
Anders A Aronsson:
- Den öppnades den 5 oktober.

Anders A Aronsson är inte helt nöjd med de insatser kommunen genomfört i Gottsunda. Han hade exempelvis gärna sett att de hade genomfört så kallade medborgarsamlingar när läget var som mest kritiskt.
- Kanske hade sådana möten kunnat lugna ner situationen något och hjälpt oss att skapa en bra dialog med ungdomarna på en gång. Men, man kan alltid göra saker bättre när man ser på dem i efterhand, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om