Slutsatsen: Vi gjorde fel – men följde alla rutiner

Det finns en rad brister – men rutinerna har följts. Det är Uppsala kommuns budskap efter att ha granskat sitt agerande i hemtjänstskandalen.

Under torsdagseftermiddagen höll Uppsala kommun pressträff om sin interna granskning av hemtjänstskandalen.

Under torsdagseftermiddagen höll Uppsala kommun pressträff om sin interna granskning av hemtjänstskandalen.

Foto: Niklas Skeri

Uppsala2024-11-28 18:18

– Det här är det värsta jag varit med om under mina år som politiker.

Så inledde Tobias Smedberg (V), ordförande i äldrenämnden, den välbesökta pressträffen i Uppsala stadshus på torsdagseftermiddagen. Syftet var att presentera en rapport som kommunen själv gjort om sitt agerande kring våldtäkterna och sexuella övergreppen mot äldre kvinnor i hemtjänsten.

Slutsatsen i rapporten är att rutinerna följts, men att rutinerna i sig själva varit för dåliga i vissa aspekter. Rapporten är tyngd av byråkratiska uttryck och det är svårt att ibland förstå vad som menas, med meningar som exempelvis "Analysen visar att rutinerna i vissa fall kan ha fördröjt identifiering av ytterligare händelser." 

Den här rapporten är den enda som äldreförvaltningen vill att media – och även ansvariga politiker – ska få se. 

Förvaltningen har nämligen sekretessmärkt stora och väsentliga delar av de fördjupade utredningar som gjorts kring det egna agerandet i våldtäktsskandalen. Inte heller Elsa, en av de våldtagna kvinnorna, har fått se utredningen som rör henne. 

undefined
84-åriga Elsa gick ut i UNT och berättade att det är hon som blivit våldtagen. Detta eftersom hon är så besviken på kommunens bemötande.

UNT har dock fått ut de fördjupade utredningarna i omaskerat skick från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). I dessa går det bland annat att läsa:

  • att Elsa larmade verksamhetschefen om att mannen blottat sig för henne, vilket hon gjorde omedelbart efter händelsen. Ändå lyckades inte verksamhetschefen ta reda på vem han var och noterade ingenstans Elsas larm.
  • att verksamhetschefen i "Sivs" fall fick höra uppgifter om att hon var utsatt för sexuella övergrepp, men att chefen sedan gick på semester utan att ha hanterat uppgifterna. 

Hur kan rutinerna ha följts?

– Nu är ni inne på detaljnivå, säger Lenita Granlund, högsta chef inom äldreförvaltning som även hon var med vid pressträffen.

Det är nog många som tycker att det är viktiga detaljer?

– Det här handlar inte om de enskilda händelserna utan om kommunens rutiner enligt Lex Sarah, att vi ser att allt har gjorts i rätt ordning. Rutiner tar inte in allt, det är människor som agerar och kan göra misstag. För alla brukares trygghet kommer vi inte att kommentera enskilda fall.  

undefined
Under torsdagseftermiddagen höll Uppsala kommun pressträff om sin interna granskning av hemtjänstskandalen.

Samtidigt betonar både hon och Tobias Smedberg att de sett att kommunen behöver bli bättre i sina Lex Sarah-utredningar vid allvarliga händelser, till exempel att andra delar av kommunen snabbt ska lära av misstagen.  

Så ni har gjort rätt men ändå har det blivit fel, ska man tolka det så?

– Ja, rätt i vissa avseenden men fel i andra. Det vi ser som vi behöver utveckla framåt är till exempel fler chefer, bättre kontroll i rekrytering och snabbare rapportering till oss politiker, säger Tobias Smedberg.

undefined
"Siv" har berättat för UNT hur hon våldtogs av en man och utsattes för sexuella övergrepp av ytterligare två män i hemtjänsten.

Under presskonferensen berättade Tobias Smedberg också om den externa utredning som ska granska hela äldreförvaltningen i Uppsala. Som UNT redan berättat innebär det här en helomvändning från hur det tidigare låtit från det rödgröna styret.

När oppositionen (C, M, KD, L och SD) redan i början av skandalen, alltså i september, krävde en extern utredning sa Tobias Smedberg blankt nej. "Det som behövs nu är inte att ett företag gör ännu en utvärdering", sa Smedberg till UNT då.

På kommunstyrelsens möte den 26 september förde oppositionen återigen fram frågan om en extern granskning. Med 9 röster mot 9 avgjordes frågan av kommunstyrelseordförande Erik Pellings (S) röst: det blev nej.

Smedberg menar nu att såväl polisen som kommunen behövde bli klara med sina utredningar innan en extern granskning kan börja.

– Oppositionen ville ju inte att kommunen skulle göra någon utredning alls, de menade att kommunen inte ska utreda sig själv, förklarar Tobias Smedberg under pressträffen.

undefined
Enligt Uppsala kommuns egen utredning har man begått misstag – men rutinerna har ändå följts.

I en debattartikel i UNT under torsdagen ber Tobias Smedberg, Erik Pelling och Linda Eskilsson (MP) om ursäkt till de som utsatts för brott i hemtjänsten. I debattartikeln framhåller de också att Uppsala kommun ”går före” andra kommuner när man nu inför kontroll av brottsregister. 

Detta stämmer ju inte. Närmare hälften av alla kommuner gör bakgrundskontroller.

– Men många gör det inte, svarar Tobias Smedberg.

Under presskonferensen riktade sig Tobias Smedberg igen till de som utsatts för brott i hemtjänsten. 

– Jag vill säga förlåt från kommunen för att vi inte har lyckats skydda dig från våldsutövare.

På frågan varför han inte tidigare bett om ursäkt svarar han:

– För att det kommit fram nu i media att kommunen inte varit där med en ursäkt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!