"Underhållsfrågor har under flera års tid inte varit prioriterade inom bolagets styrelse eller från Uppsala kommuns sida".
Så står det i kommunrevisionens rapport om Uppsala vatten, som en del i en rad kritiska påståenden om vad man menar är brister i bolagets verksamhet. Dokumentet är undertecknat den 18 december i fjol och problemen har alltså varit kända i kommunen under åtminstone flera månader.
Materialet presenterades på kommunfullmäktige i januari. Av de fyra fälten som betygsätts får inget ämne "grön lampa" av revisorerna på den tregradiga färgskalan. Två av fälten markeras med gul lampa, och två med röd.
Styrelsen för Uppsala Vatten och Avfall AB har enligt rapporten "ej har säkerställt ett ändamålsenligt underhåll av bolagets VA-anläggningar och ledningsnät". Rapporten begär att ett ordentligt forum för underhållsplanering skapas för att öka samordning av underhållsinsatser inom och mellan bolagets avdelningar.
Som en av de mest kritiska punkterna i rapporten framgår att det saknas en övergripande plan för drift och underhåll av vattenledningarna, en så kallad DUF-plan.
Det finns inte heller något ändamålsenligt system för dokumentering av underhållskostnader, vilket försvårar uppföljning, menar revisorerna.
UNT får tag i Uppsala Vattens styrelseordförande Rafael Waters för en kommentar.
– Det stämmer att revisionen kom fram till att det organisatoriska överlag behöver styras upp för ett snabbare underhållsarbete. Arbetet har ökat men underhållstakten är fortfarande långsam. Anledningen till att vi inte prioriterat underhåll högre är att vi har varit tvungna att fokusera på att i första hand ta hand om gifter som pfas, hålla jämn takt med stadens tillväxt och en rad andra utmaningar, säger han.
Finns det en koppling mellan problemen som tagits upp i revisionsrapporten och olyckan på lördagmorgonen?
– Det är svårt att säga, eftersom vi inte vet vad som orsakat olyckan ännu. Det får utredningen visa, men det behöver inte vara kopplat till underhåll, säger Rafael Waters.
När kan vi få svar?
– Det första vi måste göra är att åtgärda problemet, vilket är i full gång på plats. Sen kan vi utvärdera vad det kan bero på.
Han vill också tillägga att stora delar av Sverige ligger efter med underhållet av vattennätet.
– Det är kanske ingen bra ursäkt, men det är en utmaning vi har gemensamt men många andra kommuner, säger Rafael Waters.