Kommunens miljoninvestering bortkastad
Uppsala kommun har investerat minst två miljoner kronor i ett dataprojekt som lagts ner innan det ens börjat användas.Större delen av pengarna är bortkastade. Det handlar bland annat om kostnader för studieresor, programvara och en inhyrd datakonsult som kostat 15 000 kronor per dag.
Kommunen betalade 639 000 kronor för rätten att använda ett system kallat Procapita. 350 sköterskor, sjukgymnaster etc skulle använda systemet och en omfattande verksamhet sattes i gång för att sjösätta det.
En projektgrupp inrättades med ett tio-tal personer, bland annat sjuksköterskor. De frikopplades på deltid från sina ordinarie arbeten i flera månader för att utforma systemet.
"Nu rullar det på!"
Parallellt fanns en ledningsgrupp bestående av en handfull personer som interndebiterade kommunen på 470-700 kronor i timmen.
Några av de inblandade åkte på studieresor till Helsingborg och Sundsvall för att se hur Procapita fungerar där. Det hölls ett seminarium, gavs ut nyhetsbrev och en extern datakonsult anlitades för 60 000 kronor.
"Nu rullar det på!", lyder rubriken på ett nyhetsbrev från i höstas där det framgår att 23 kommunanställda anmält att de ville bli handledare för de framtida användarna av Procapita.
Borde ha vetat
Men i november meddelade plötsligt cheferna för äldre- och handikappomsorgen att projektet omgående skulle läggas ner. Det var för dyrt.
Kostnaderna för vikarier etc när den ordinarie personalen skulle lära sig det nya systemet hade från början beräknats till tre miljoner kronor. "En mer realistisk förväntad totalkostnad 2005 bedöms i dag ligga mellan 10-12 miljoner kronor", skrev cheferna för äldre- och handikappomsorgen.
— De borde ha varit medvetna om att de här kostnaderna skulle tillkomma, anser Lennart Grönvall vid kommunledningskontoret som beställt systemet.
— Jag håller med om det men jag kan inte ta ansvar eftersom jag började på den här tjänsten först i oktober i år, säger Johan Aulin, t f chef för äldreomsorgen.
Kastat i sjön
Flera av dem som varit inblandade i projektet är mycket upprörda över att kommunens pengar hanteras på det här sättet men ingen av dem vill framträda med namn.
Kommunen har kvar planerna på ett databaserat journalsystem. Det är osannolikt att det då blir frågan om Procapita. Under alla omständigheter måste delar av jobbet göras om, en process som beräknas ta minst ett par år.
— De investeringar som gjorts i form av konsulter, programvara med mera tror jag är kastade i sjön, säger Åke Fredriksson, en av projektledarna.
— Men det finns engagemang och know-how i projektgruppen som kan komma till användning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!