Kommunens mål: yngre besökare

Aktivitetshuset ska föryngras när kommunen tar över. Det berättar Rickard Malmström, ordförande i idrotts- och fritidsnämnden.

©SCANPIX SWEDEN, 2000-08-23.
Peter Bosma; Sveriges främsta klättrare i fri stil.
Närbild på hans hand när han klättrar på en klättervägg.
Foto: Staffan Löwstedt/SCANPIX
Code: 30312

©SCANPIX SWEDEN, 2000-08-23. Peter Bosma; Sveriges främsta klättrare i fri stil. Närbild på hans hand när han klättrar på en klättervägg. Foto: Staffan Löwstedt/SCANPIX Code: 30312

Foto: Staffan Lövstedt/TT

Uppsala2016-02-22 21:58

Om lite drygt en månad förändras Aktivitetshuset i Uppsala. Avtalet med Klättercenter, som driver verksamheten i dag, löper ut sista mars – då tar kommunen över verksamheten. Beslutet har rivit upp dystra känslor hos besökare och nuvarande personal.

– Det känns lite fräckt, minst sagt. Vi är väldigt förvånade, sa Christina Lundberg, en av platscheferna, till UNT i början av februari.

LÄS MER: Det här väntar klättercentret

Kommunen vill bredda verksamheten och göra den mer jämställd – men den ska även bli yngre. Enligt Rickard Malmström (MP), kommunalråd och ordförande i idrotts- och fritidsnämnden, var fyra av fem besökare killar eller män vid den senaste mätningen. Färre än var tionde besökare var en tjej under 21 år.

– Merparten av de som besöker centret är över 21 år, men tanken med den här verksamheten är att den framför allt ska rikta sig mot barn och unga, säger Rickard Malmström.

Målgruppen ska vara upp till ungefär 25 år, berättar han. Det kommer kommunen att fokusera på när de tar över.

– De vuxna som är där i dag kommer även vara välkomna sen så klart, men det är klart att det kommer att vara en lite annan känsla på det med fler barn och unga, och det hoppas jag också litegrann eftersom det är vår målgrupp i första hand. Det är lite tveksamt att subventionera vuxengrejer, säger Rickard Malmström.

Hur menar du då?

– Vårt uppdrag i nämnden är att vi ska verka för en meningsfull idrott för barn och unga.

I arbetet med att göra centret mer jämställd berättar Rickard Malmström att kommunen i nuläget samarbetar med Make Equal (tidigare Crossing Boarders), som driver jämställdhetsprojekt.

Detta har hänt

Idrotts- och fritidsnämnden har gått ut med att kommunen själva tar över verksamheten på Allaktivitetshuset från 1 april, som sedan dess start drivits av Klättercentret. Nu ska verksamheten breddas, bland annat med dans och fler kulturella aktiviteter. Det är sedan tidigare känt att gamla Slottsfabriken ska rivas för att ge plats åt bostadsbyggen, men en ersättande lokal har ännu inte hittats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!