Kommunens fastighet blev tillhåll för missbrukare

I sex år har Uppsala kommun låtit den röda villan på Gränbyvägen 10 förslummas. Villan köptes 2001 för 2,5 miljoner kronor. Sedan dess har huset förfallit totalt. Polisen i Uppsala kritiserar kommunen för att förslumningen ökar otryggheten i bostadsområdet.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2007-04-03 00:01
Villan har dragit till sig uteliggare och grannarna är oroliga för bland annat brandrisken.
Det är inte svårt att beskriva den röda villa på Gränbyvägen 10. Den ser kort sagt förjäklig ut. Uppsala kommun köpte huset av en privatperson 2001. Då var det i bra skick med en fin trädgård och ett par äppelträd. Under en kort tid efter köpet användes huset för träning av polishundar.
Nu är fönstren igenspikade och dörren förseglad. På verandan ligger tomma spritflaskor, gamla matförpackningar och allehanda skräp. Två kanyler ligger under en filt. En stor mängd värmeljus och en nyligen utdaterad mjölkförpackning vittnar om att folk vistats på platsen. I lekstugan och i förrådet ligger madrasser, tidningar och matrester. Någon eller några verkar använda småhusen för övernattning. Ena väggen är nedklottrad.

Sorgligt och upprörande
- Det är fruktansvärt sorgligt och upprörande, säger Agneta Wolrath som bor i en villa tvärs över den lilla grusvägen.
- Det var ett väldigt fint hus med en fantastisk trädgård. Damen som bodde i huset kommer förbi ibland och skakar på huvudet åt förödelsen.
Kommunen köpte huset för 2,5 miljoner kronor 2001 i avsikt att riva det och bygga nya bostadshus. Byggplanerna i Gränby backe stoppades sedan man upptäckt att rödlistade vattensalamandrar bodde i området. I stället för att hyra ut villan valde kommunen att helt bomma igen huset.
- Vi försökte hyra ut villan till studentkåren, men de var inte intresserade, säger Anders Carlquist på fastighetskontoret.
- När vi köpte villan trodde vi att byggplanerna i Gränby backe skulle bli verklighet. När salamandern dök upp hade vi först svårt att hitta någon hyresgäst, och nu är villan omöjlig att hyra ut eftersom den är så förfallen, säger Anders Carlquist.
Det lär dröja innan kommunen gör någonting åt fastigheten. Det är inte lönsamt att renovera huset eftersom skadorna är så omfattande. Men kommunen vill inte heller riva villan innan detaljplanen för de nya bostäderna i Gränby backe har vunnit laga kraft.
- Jag kan bara beklaga, det är väldigt tråkigt att det har blivit så här, säger Anders Carlquist.
De närboende som också har överklagat detaljplanen är oerhörd kritiska till hur kommunen har hanterat hela situationen.
- Polisen kommer hit ofta, det har blivit ett tillhåll för uteliggare och det blir värre på sommaren. Förra sommaren brann det med en meterhög låga på verandan och jag ringde efter brandkåren. Det var några personer som höll på att grilla. Jag är orolig för att huset ska brinna ned. Jag vågar inte gå dit själv på kvällen, säger Agneta Wolrath.
På Uppsalapolisen är man kritisk till att kommunen låtit huset förfalla.

Påtaglig risk
- Det är finns ju en påtaglig risk att övergivna hus blir tillhåll och att därmed att det blir fler brott i närområdet. Det är klart olämpligt att man låter en fastighet förfalla i ett bostadsområde, säger Christer Nordström, presstalesman vid Uppsalapolisen.
På Uppsala brandförsvar anser man att det ur brandrisksynpunkt är olämpligt att ett hus får stå tomt under lång tid. Fastigheterna i kvarteret Gerd, som fick ge plats åt konserthuset vid Vaksalatorg, eldhärjades strax före rivningen.
Gränbyvillan är inte den enda bostadsfastighet som kommunen köpt upp för att sedan låta stå tom. I somras införskaffades ett hus vid Tegelbruket i Bergsbrunna. Det har stått tomt i drygt ett halvår.
- Vi underhåller det huset i Bergsbrunna och kommer att använda det som evakueringsbostad. Det kommer inte att få förfalla, säger Anders Carlquist.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om