Kommunen ville stoppa Frossarbo

Uppsala kommun avrådde från att ge tillstånd att starta Frossarbo behandlingshem, som nu har stängts efter att missförhållanden uppdagats.

Foto: Nina Leijonhufvud/arkiv

Uppsala2014-07-17 19:01

När föregångaren till företaget som driver Frossarbo först sökte tillstånd skrev kommunen i ett yttrande att man bedömde att "vården inte kan ges med god kvalitet och säkerhet". Ändå valde kommunen tidigare i år att placera en pojke på hemmet.

Anders A Aronsson (FP), ordförande för socialnämnden för barn och unga, anser inte att det var fel.

– När ett behandlingshem väl har fått tillstånd finns det ingen anledning för kommunen att ifrågasätta det, säger han.

Det var år 2009 som företaget Livsvalet i Uppsala AB ansökte om att få driva Frossarbo behandlingshem i Björklinge, med åtta platser för flickor med alkohol- eller drogproblem.

Länsstyrelsen, som då var tillståndsgivande myndighet, bad om ett yttrande från socialnämnden för barn och unga i Uppsala kommun. Nämnden menade att den tilltänkta föreståndaren, en kirurg, hade fel kompetens. Bemanningen, två personer dygnet runt, ansågs vara för låg: "Risken är att personalen inte har utrymme för att ge individuella stödinsatser till de placerade", står det i yttrandet. Dessutom tyckte nämnden att lokalerna behövde fräschas upp.

Livsvalet i Uppsala presenterade en ny person med specialpedagogisk utbildning som skulle vara föreståndare i stället för kirurgen. I övrigt gjordes inga ändringar, men länsstyrelsen gav ändå sitt tillstånd.

Verksamheten kom dock aldrig igång. I stället hyrdes Frossarbo ut till organisationen Kriminellas revansch i samhället, som drev behandlingshemmet Livsstilshuset fram till 2012, då verksamheten avvecklades.

Samma år beviljade Socialstyrelsen en ändring av tillståndet för Livsvalet i Uppsala, som bytte namn till Acevou och nu fick rätt att bedriva vård med en ny föreståndare och med invandrarpojkar med psykosociala problem som målgrupp. Bemanningen var alltjämt två anställda på åtta platser – samma som när kommunen avrådde länsstyrelsen från att ge tillstånd år 2009. Och i mars i år valde alltså kommunen att placera en pojke på Frossarbo.

Är det lämpligt att kommunen gör en placering på ett hem som man inte tyckte borde få starta?

– Den statliga myndighet som ansvarar för kontrollerna har bedömt att det här företaget skulle klara av uppgiften. Vi kan inte hela tiden dubblera kontrollerna, säger Anders A Aronsson.

Bakgrund

Missförhållanden på hem för pojkar

På måndagen beslutade Inspektionen för vård och omsorg att omedelbart stänga behandlingshemmet Frossarbo i Björklinge sedan missförhållanden uppdagats vid oanmälda inspektioner. Bristande utbildning hos personalen, nedgångna lokaler och att det saknades en föreståndare var tre av skälen till beslutet. Frossarbo hade åtta platser för invandrarpojkar med psykosociala problem. En pojke från Uppsala kommun var placerad där. Han har nu omplacerats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!