Kommunen vill sälja ut för 1,7 miljarder

UPPDATERAD. Den politiska majoriteten vill sälja bostäder, skolor och vårdlokaler för 1,7 miljarder kronor. Anders Johansson (S), kommunalråd, lovar att bostäderna inte ska omvandlas till bostadsrätter.

Uppsala2014-02-18 16:54

Det privata bostadsaktiebolaget Dombron och kommunledningen är överens om en fastighetsaffär på cirka 1,7 miljarder kronor. Det är den största fastighetsaffären i Sigtuna kommuns historia, enligt kommunalrådet. Cirka 1 100 bostäder och ungefär en fjärdedel av kommunens egna fastigheter omfattas av köpet. Från och med den 1 februari 2012 tar det nya bolaget över som hyresvärd om allt går som den politiska majoriteten önskar.

Men något beslut i frågan är ännu inte fattat. Den 10 oktober ska fastighetsaffären tas upp på kommunstyrelsens möte och den 20 oktober blir det kommunfullmäktiges tur att fatta beslut.

Orsaken till den planerade försäljningen, hittar man enligt kommunalrådet, i Sigtuna kommuns så kallade miljonprogramsområde. Enligt honom finns det inte tillräckligt med pengar för att renovera de hyreslägenheterna som byggdes i Sigtuna kommun under 60- och 70-talet. Kommunledningen menar att Sigtunahem behöver cirka 800 miljoner kronor för att genomföra renoveringar utan att höja hyrorna kraftigt och samtidigt behålla en stabil ekonomi. En lösning skulle kunna vara att höja skatten. Något som ledningen anser som orimligt.

Istället vill man alltså sälja fastigheter och använda vinsten för att rusta.
- Sigtunahem får dessutom ekonomiska muskler att fortsätta bygga, säger Anders Johansson (S).

Sigtunahems ursprungliga plan var att renovera miljonprogramsområdena inom tio år. I och med försäljningen tror man att renoveringarna kan genomföras på ungefär hälften av tiden. Utan en försäljning menar man att en hyreshöjning på ungefär sju procent, flera år i följd, skulle ha blivit aktuell.

Köparen Dombron ägs av Fjärde AP-fonden och AMF. Bolagets vd Jan Erik Höjvall ser affären som ett långsiktigt sätt att förvalta pensionskapitalet.
Han säger att fastighetsaffären inte kommer att innebära höjda hyror för de hyresgäster som följer med. Enligt honom har bolaget en stabil ekonomi som minskar risken för framtida hyreshöjningar.
- Vi har ju ett pensionskapital. Men det kommer att ske sedvanliga hyresförhandlingar, säger Jan Erik Höjvall.

Både han och kommunalrådet försäkrar att de hyresrätter som säljs inte kommer att omvandlas till bostadsrätter i framtiden. Säljer Dombron de köpta hyresrätterna inom tio år riskerar företaget att betala ett vite. Men vad som händer efter det är inte längre i Sigtuna kommuns makt.
- Jag tror att jag är känd för att värna om hyresrätten. Det finns inget som skulle få mig att äventyra den, säger Anders Johansson (S).

De bostäder som kan säljas ligger bland annat på Ormbergsvägen, Sleipnergatan, Odensalavägen och Steninge Backe. Hyresgäster som följer med köpet får behålla sina boende-och köpoäng och ambitionen är att lägenheter ska förmedlas genom den kommunala bostadskön.

Den nya förvaltaren planerar också att bygga nya bostäder i Sigtuna kommun och går in som delägare i Valsta centrum.

Sigtunahem och Dombron

Sigtunahem äger och förvaltar cirka 5 300 lägenheter. Drygt 11 000 av kommunens invånare har sitt boende i Sigtunahems regi. Enligt Anders Johansson (S) blir inga uppsägningar av personal på Sigtunahem aktuella i och med försäljningen.

Dombron som snart byter namn till Rikshem, är ett av Sveriges största privata bostadsbolag. Bolaget äger bostäder, studentbostäder och samhällsfastigheter på flera orter och har genomfört liknande affärer i Halmstad, Västerås och Uppsala. Sammanlagt har bolaget cirka 3 700 vanliga bostäder.

Den politiska majoriteten vill använda delar av vinsten till att skriva av Sigtuna kommuns låneskuld på cirka 390 miljoner kronor. Man vill också genomföra en rad andra planerade investeringar, till exempel det nya biblioteket i Märsta centrum, med hjälp av pengar från försäljningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om