Kommunen vänder – berättar om smitta på skolor

Uppsala kommun har beslutat att införa nya rutiner för smittspårning på skolor. Nu kommer föräldrar och anställda få reda på när coronasmitta finns i verksamheten.

Inför skolstarten har kommunen bestämt att infomera medarbetare och vårdnatshavare när smitta uppstår på verksamheter.

Inför skolstarten har kommunen bestämt att infomera medarbetare och vårdnatshavare när smitta uppstår på verksamheter.

Foto: TT

Uppsala2020-08-11 17:57

– Vi kommer att gå ut med information till medarbetare och vårdnadshavare när vi har konstaterad smitta på verksamheten. Det beror på Regionens förändrade rutiner kring smittspårning, det är viktigt att personer som befunnit sig i närheten av smittan upplyser sin omgivning, säger Christina Stenhammar, som är skolchef för Uppsala kommuns grundskolor. 

Tidigare har kommunen inte berättat om smitta finns på skolor på grund av sekretess, något som möttes då av kritik. Att kommunen nu ändrar sig beror alltså på att Region Uppsala har infört nya rutiner. Det har i sin tur flera orsaker.

– Vi fått mer resurser, men det handlar också om att rutiner som tidigare inte ansetts gynnsamma nu blivit användbara, säger Anna Gillman, biträdande smittskydsläkare.

På vilket sätt har de blivit användbara?

– Det handlar om vikten av att hantera smitta på verksamheten på bästa sätt, säger Anna Gillman. 

Utöver smittspårning planerar Uppsala kommun tillsammans med skolorna hur elever och lärare ska kunna hålla social distans.

– En del skolor har hyrt in extra lokaler för att undvika trängsel under lunchen och andra sprider ut matsalstiderna. I vissa skolor äter klasserna i klassrummet, säger Christina Stenhammar.

En annan utmaning för kommunen är trängseln i kollektivtrafiken. Just nu förs diskussioner med UL om att eventuellt justera skolschemat för att undvika att många åker buss samtidigt.

– Det är vårt ansvar att inte ha för många resenärer på bussarna. Blir vissa fullsatta vid en tidpunkt kommer vi att signalera till kommunen, men sen är det upp till kommunen att bestämma, säger Sofia Reinholdsson, chef för verksamhetsstöd på UL.

Vad kan ni göra för att motverka trängsel?

– Det är svårt att få fram nya fordon och förare så vi pratar hela tiden om hur vi ska använda de resurser vi har på bästa sätt. Vi är fullt medvetna om att personer kommer tillbaka till både jobb och skola och vi kommer att utvärdera hur trafiksituationen utvecklar sig, säger Sofia Reinholdsson.

Du säger att det är svårt att få fram nya resurser, har ni tillräckligt i dagsläget?

– Jag tror och hoppas på det. Det är svårt att veta vad skolstarten kommer att innebära, förutom att det blir fler resenärer. Vi har hela tiden en dialog med förarna, bussbolagen och kommunen så att det inte blir för trångt, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!