Sedan den borgerliga alliansen fick makten i Uppsala har den kommunalt drivna hemtjänsten tappat mark. Vid mandatperiodens början utförde man 71 procent av antalet hemvårdstimmar. I dag utför man 51 procent av dem.
Utvecklingen beror på att politikerna direkt efter valet konkurrensutsatte mer av hemtjänsten. Men också på att man för ett och ett halvt år sedan införde så kallat eget val. Eget val innebär att äldre i Uppsala har möjlighet att själva bestämma vem som ska utföra deras hemtjänst. Reformen har förvandlat de äldre till kunder och den kommunalt drivna hemtjänsten till en aktör bland många, utan särställning gentemot de privata vårdbolagen.
Det är i ljuset av detta som den kommunalt drivna hemtjänsten i sommar ger sig ut på pr-turné. Ett antal dagar kommer personalen att finnas på gator och torg för att prata hemtjänst, bjuda på kaffe och hjälpa äldre att serva sina rullatorer.
– Vi befinner oss på en marknad och för att få kunder att välja oss måste vi synas och visa att vi står på tå, säger Johan Steinbrecher som är affärsområdeschef för den kommunalt drivna hemtjänsten.
Han berättar att mer tid och resurser nu läggs på marknadsföring.
– Att marknadsföra sig ingår i systemet om valfrihet. Om det är bra eller dåligt får andra ha en åsikt om. Vi förhåller oss till den verklighet vi lever i.
Enligt Johan Steinbrecher har de äldre blivit mer medvetna om sina möjligheter att påverka och ställa krav på hemtjänsten.
– Det tycker vi är jättebra. Vi har förbättrat vår kvalitet och servicenivå, säger han.
Innan eget val infördes var kritiken från den politiska oppositionen hård. Argumenten handlade om att det var svårt för gamla att välja utförare utifrån knapphändig information. Och att personalen riskerade att få lägga mer tid på resor än på omsorg, eftersom de kunde få spridda kunder över hela Uppsala istället för att ansvara för hela bostadsområden. Strax innan införandet av eget val hösten 2008 lovade Socialdemokraterna att riva upp reformen vid ett maktskifte. Men i dag hörs inte mycket av den gamla kritiken. Den rödgröna oppositionens gemensamma linje är i stället att man vid en valvinst ska utreda reformens för- och nackdelar.
– Vi vill göra en total utvärdering utifrån kostnader, kvalitet och miljöaspekter. Och vi vill höra vad de äldre tycker. Sedan får vi ta ställning till om vi vill fortsätta ha eget val eller inte, säger Caroline Andersson (S) som är ledamot i äldrenämnden och partiets talesperson i äldrefrågor.
De rödgröna stänger alltså inte dörren för att eget val. Trots att Vänsterpartiet är emot privatiseringar av kommunala verksamheter.
– Jag har den principiella ståndpunkten att vård och omsorg ska drivas kommunalt eftersom jag inte tycker att skattemedel ska gå till vinster. Men nu har vi rödgröna kommit överens om att vi ska utreda eget val, säger kommunalrådet Ilona Szatmari Waldau (V) och fortsätter:
– Vi var emot att man införde det här. Men det som är genomfört kan man inte bara kasta över ända. Däremot kan vi fatta beslut om att vi inte ska privatisera mer av kommunala verksamheter.